Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Iordache modifică din nou Codul de Procedură Penală: 'Indiciile temeinice', înlocuite cu 'probele'

comisie legile justitiei

Comisia Iordache a reluat dezbaterile pe modificările la Codul de Procedură Penală, după publicarea motivării deciziei CCR. În ciuda recomandărilor raportul MCV, dezbaterile merg mai departe pe actualele proiecte, nu sunt reluate de la zero.

În şedinţa de marţi, Comisia a votat modificarea articolului 15, care se referă la "Condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale". A fost eliminată formula "indicii temeinice", care înlocuise în prima variantă a proiectului formula "presupunere rezonalibă" din textul în vigoare.

CITEȘTE ȘI: Cinci reguli capitale: Cum să te asiguri că hackerii nu îți pot fura banii din cont

"Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care să rezulte că o anumită persoană a săvârşit fapta şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia." - este noua formă a articolului 15.

Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege - "presupunerea rezonabilă". A fost însă adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE, în forma de mai sus.

În varianta anterioară, Comisia îşi însuşise propunerea Ministerului Justiţiei: "Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia."

Forma în vigoare în acest moment: "Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia."

CITEȘTE ȘI: ‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.