Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Iordache revine în prim plan - Dezbateri cruciale pe OUG care a fracturat România

Inquam Photos/ Octav Ganea
Florin Iordache

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, se întruneşte marţi pentru a dezbate Ordonanţa de urgenţă 92/2018 de modificare a legilor justiţiei, conform agerpres.ro

Şedinţa este programată să înceapă la ora 14,00. 

Potrivit ordinii de zi, membrii comisiei urmează să aibă dezbateri asupra propunerilor şi amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, precum şi asupra Ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. 

De asemenea, comisia are programată şi dezbaterea asupra reexaminării proiectului de modificare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, ca urmare a pronunţării Deciziei CCR nr. 454/2018.

Prima reacție din Guvern după excluderile din PSD: 'S-a depăşit o linie roşie şi atunci trebuia să se ia nişte măsuri'


În 19 octombrie, Comisia de la Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestui organism, respectiv modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

În această opinie, Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2018, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat atunci că ordonanţa de urgenţă privind aceste legi va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader a mai spus că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.