Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia pentru administrație a Senatului a amânat raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităților în instituții

sigla UDMR
UDMR

Comisia pentru administrație a Senatului a amânat raportul pe proiectul UDMR care cere „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Inițiativa dă posibilitatea reprezentării mai mari a minorităților în instituții, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Surse Cazul Caracal. Ce se va întâmpla astăzi

Liderul senatorilor UDMR Attila Cseke a declarat că Uniunea susține în continuare acest proiect legislativ, însă în prezent nu a existat un acord parlamentar cu privire la inițiativa legislativă.

„Categoric, susținem în continuare acest proiect legislativ care transpune în legislația internă reglementările Declarației de la Alba Iulia. La data actuală, nu există nici un acord, de nici un fel, cu alt partid parlamentar legat de acest proiect legislativ. Propunerea de amânare nu a venit din partea inițiatorilor”, a explicat Cseke Attila, pentru MEDIAFAX.

Comisiile pentru administrație și juridică trebuiau să dea raport, marți, asupra proiectului inițiat de 30 de parlamentari ALDE, însă a amânat acest lucru pentru săptămâna viitoare.

Citește și: EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

Reprezentare mai mare pentru minorități în instituțiile publice

„La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, conform proiectului inițiat de mai mulți parlamentari UDMR.

„La alegerile pentru Parlamentul european și penfru autoritățile adminisfrației publice locale prevăzute la art. 2 lit. c), din numărul total de mandate se deduc mandatele egale cu numărul întreg care corespunde proporției minorității naționale istorice, dacă acesta este mai mare decât l . (2Mandatele deduse conforrn alin. (l) vor fi atribuite organizației minorității naționale respective, participante la alegeri”, mai arată proiectul depus de UDMR.

Alte prevederi ale inițiativei legislative vizează schimbări și la nivelul ministerelor, în ceea ce privește angajările sau la nivelul instanțelor de judecată care să aibă reprezentate în personal minorități.

„La alegerile parlamentare, organizațiile minorităților naționale istorice a căror proporție le-ar îndreptăți la un număr de mandate mai mare decât unu, dar nu obțin numărul de mandate corespunzător proporției lor, acestora li se va atribui suplimentar numărul de mandate necesar realizării proporționalității, care se adăugă la numărul total de mandate din Camera respectivă. (2) Mandatele prevăzute la alin. (l) vor fi distribuite conform listelor depuse, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute.

Citește și: Viorica Dăncilă îl atenționează pe Klaus Iohannis: Au trecut deja câteva zile

- Instanțele de judecată și parchetele de pe lângă acestea unde proporția angajaților aparținând unei anumite minorități istorice în numărul total al personalului se situează sub proporția respectivei minorități istorice în populația zonei arondate, se vor face angajări cu prioritate din cadrul persoanelor aparținând minorităților istorice respective.

- La nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcenfrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice atât la nivel național cât și la nivel local”.

- Modul de administrare autonomă al învățământului și al culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România.

- Consiliile județene din județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă și care împreună corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003, pot solicita înființarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială”, conform proiectului de lege al UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.