Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia salută aprobarea de către PE a Mecanismului de redresare şi rezilienţă - Acordul convenit care va fi semnat de preşedintele Consiliului ECOFIN

newslettereuropean.eu
romania ue comisia europeana

Comisia Europeană salută votul Parlamentului European, care confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020 referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Acest vot marchează un pas important în direcţia punerii la dispoziţia statelor membre a unor împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde euro în sprijinul reformelor şi al investiţiilor, potrivit news.ro.

În etapa următoare, Consiliul trebuie acum să aprobe în mod oficial acordul convenit, care urmează apoi să fie semnat de preşedintele Consiliului ECOFIN şi de preşedintele Parlamentului European. „Regulamentul va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial, urmând să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării. Comisia speră că toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de redresare şi rezilienţă să poată intra în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie”, mai arată comunicatul de presă al CE.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă este elementul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene NextGenerationEU, planul menit să permită UE să iasă mai puternică din pandemia de COVID-19. Mecanismul va avea un rol decisiv în a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic şi social al pandemiei, o mai mare rezilienţă a economiilor şi a societăţilor din UE şi avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.

Citește și: Probleme MAJORE pentru fostul colonel care TĂIA și SPÂNZURA la BAD a Jandarmeriei Române - Instanța a validat probele DIICOT și stabilește începerea judecății

„Este esenţial să învingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, însă avem, de asemenea, datoria să ajutăm cetăţenii, întreprinderile şi comunităţile să iasă din criza economică. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va mobiliza 672,5 miliarde EUR în acest scop, prin investiţii care vor sprijini tranziţia verde şi transformarea digitală a Europei, precum şi rezilienţa sa pe termen lung, în beneficiul tuturor. Salut votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentând un pas important în direcţia activării Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, a afirmat preşedinţa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.

La rândul său, vocepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor Valdis Dombrovskis a spus că mecanismul va oferi ţărilor UE şansa unică de a-şi reconstrui şi regândi economiile pentru a fi pregătite pentru lumea de după pandemie.

„Acest mecanism oferă ţărilor UE şansa unică de a-şi reconstrui şi regândi economiile astfel încât să fie pregătite pentru lumea de după pandemia de COVID. Ni se oferă ocazia să consolidăm rezilienţa Europei şi să îmbrăţişăm un viitor mai digital şi mai ecologic. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii şi reforme adecvate. Pentru a se redresa în urma crizei şi a face faţă provocărilor secolului 21, statele membre ar trebui să profite de oportunităţile oferite de finanţarea furnizată de Mecanismul de redresare şi rezilienţă pentru a elimina blocajele din economiile lor şi a insufla un nou elan unor politici şi practici învechite. Îndemnăm statele membre să colaboreze în continuare strâns cu Comisia pentru a elabora planuri solide şi credibile de redresare şi rezilienţă, astfel încât să putem pune la dispoziţie fondurile cât mai curând posibil. Mulţumesc Parlamentului European pentru sprijinul acordat şi pentru rapiditatea cu care a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, a precizat Valdis Dombrovskis.

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a afirmat că Europa a făcut un pas istoric înainte, sub şocul teribil al pandemiei de COVID-19.

„Votul de astăzi din Parlamentul European ne aduce cu un pas mai aproape de momentul intrării în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Sub şocul teribil al pandemiei, Europa a făcut un pas istoric înainte. Am făcut un lucru care era de neconceput acum nici un an: am creat un instrument comun, finanţat prin emisiunea comună de titluri de datorie, care urmăreşte atingerea unui obiectiv comun. Timp de mai multe luni, Comisia a colaborat intens cu guvernele naţionale, acompaniindu-le în procesul de elaborare a planurilor de redresare şi rezilienţă. Acum trebuie cu toţii să ne intensificăm eforturile şi să ne asigurăm că profităm de această ocazie unică pentru a ne transforma economiile, spre binele comun al tuturor europenilor”, a explicat Paolo Gentiloni.

Planurile de redresare şi rezilienţă

Aprobarea Parlamentului European creează premisele pentru ca Mecanismul de redresare şi rezilienţă să intre în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie. Statele membre vor putea apoi să îşi prezinte în mod oficial planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, care vor fi evaluate de Comisie şi adoptate de Consiliu. Planurile de redresare şi rezilienţă prezintă reformele şi proiectele de investiţii publice care vor fi sprijinite de Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Comisia este deja angajată într-un dialog intens cu toate statele membre cu privire la elaborarea acestor planuri.

O prefinanţare de 13 % din suma totală alocată statelor membre va fi pusă la dispoziţie după aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă, asigurându-se astfel faptul că fondurile oferite prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă vor ajunge cât mai curând posibil acolo unde este nevoie de ele.

Structura şi obiectivele Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Mecanismul de redresare şi rezilienţă este structurat în jurul a 6 axe principale: tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa sanitară, economică, socială şi instituţională; politicile pentru generaţia următoare.

Mecanismul va permite UE să îşi atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică şi să avanseze pe calea tranziţiei digitale, creând totodată locuri de muncă şi stimulând creşterea economică, conform sursei menţionate.

Un procent de cel puţin 37 % din sumele alocate pentru investiţii şi reforme în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ar trebui să fie dedicat obiectivelor climatice. Cel puţin 20 % din sumele alocate pentru investiţii şi reforme din fiecare plan naţional ar trebui să fie dedicate tranziţiei digitale.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă va ajuta, de asemenea, statele membre să răspundă în mod eficace provocărilor identificate în recomandările adresate fiecărei ţări în cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice şi sociale, mai arată comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.