Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia SRI: Centrului Național de Interceptări înființează, de fapt, o instituție prin adăugare la cadrul legislativ

Inquam Photos / Octav Ganea
comisia sri Inquam Photos

Comisia SRI arată că hotărârea CSAT prin care SRI a fost desemnat, prin Centrul de Interceptări, autoritate națională pentru efectuarea interceptărilor, înființează de fapt, o instituție prin adăugare la cadrul legislativ. Comisia spune că acest lucru se face doar prin lege organică, scrie Mediafax.

„Sintagma de beneficiari secundari, prin care erau desemnate explicit unități militare ale SRI, regăsită în adresele unităților de Parchet, prin care se solicită punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică de către SRI nu este regăsită în legislație. În acest sens, Comisia s-a sesizat cu privire la cunoașterea de către unitățile de parchet a unităților militare ale SRI cu indicativ și atribuții, desemnate ca beneficiari secundari”, se arată în raportul parțial privind activitatea din septembrie 2017-prezent a Comisiei SRI.

Potrivit sursei citate, noțiunea de beneficiari secundari atribuită unor unități ale SRI este explicată prin faptul că „interceptările din dosare nu puteau fi efectuate decât de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național de Interceptări”.

Citește și: Marea Britanie acuză Serviciul rus de Informații Militare că a condus o serie de atacuri cibernetice

„Prin Hotărârea CSAT nr. 0068/2002, Serviciul Român de Informații a fost desemnat ca autoritate națională în domeniul realizării interceptărilor și al relațiilor cu operatorii de telecomunicații. Cu toate acestea, menționăm că această hotărâre CSAT, prin caracterul sau administrativ, practic, înființează o instituție, astfel, adăugând la cadrul legislativ, ca și în cazul Hotărârii CSAT nr. 0034/2004, acest lucru fiind posibil numai printr-o lege organică și nu prin acte administrative”, mai spune raportul parțial.

Comisia mai spune în documentul menționat că protocolul încheiat între SRI și PÎCCJ, nr. 003064/04..02.2009 reprezenta fundamentul constituirii echipelor comune/mixte, formate din ofițeri ai SRI și procurori, care contribuiau la strângerea de probe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.