Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisie speciaală înfiinţată în Mexic pentru aplicarea acordului cu SUA pentru stoparea migraţiei ilegale

pro-tran.com
mexic

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat marţi crearea unei comisii speciale destinate să pună în aplicare acordul privind imigraţia ilegală încheiat cu Statele Unite ale Americii, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

''Avem un termen pentru a arăta că este posibil, datorită dezvoltării şi bunăstării, de a frâna fenomenul migratoriu, şi că forţa nu este singura opţiune'', a declarat Obrador (de stânga) în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene.

Citește și: Eugen Teodorovici reacționează după publicarea unui document bombă: Nu există reduceri de personal. Avem bani suficienți

Comisia va fi formată din ministrul de externe Marcel Ebrad, din subsecretari de stat de la Ministerul Muncii, un comandant al statului Chiapas (sud), de la frontiera cu Guatemala, şi din alţi funcţionari responsabili pe probleme privind închisorile federale.

Conform declaraţiilor lui Marcel Ebrard, ''principalul punct este recensământul persoanelor, dialogul cu ele şi stabilirea diferitelor opţiuni care trebuie puse în practică cu o persoană aflată în situaţia de migraţie''.

Citește și: Opoziția dă foc Guvernului PSD-ALDE! Dovada că Executivul pregătește concedieri și tăieri de salarii

La încheierea mai multor zile de negocieri, SUA şi Mexic au ajuns vineri la un acord privind migraţia, evitând astfel aplicarea, începând de luni, a taxelor vamale pe ansamblul produselor mexicane importate în SUA.

Potrivit acordului, o primă serie de măsuri luate de Mexic se va face într-un termen de 45 de zile. Dacă fluxul de persoane clandestine care traversează ţara pentru a merge în SUA nu este frânat, acordul va putea fi revizuit, îndeosebi cu o reformă a legislaţiei americane privind dreptul de azil.

Citește și: Acuzații grave: ‘Pupincuriștii, populiștii, acoperiții și ignoranții și-au făcut datoria și de data asta’

Ministrul de externe a indicat că membri ai guvernului mexican vor merge marţi la frontiera de sud a ţării pentru a stabili punctele de desfăşurare a 6.000 de membri ai Gărzii Naţionale, nou înfiinţată, unul dintre angajamentele Mexicului.

Luni, preşedintele american Donald Trump a făcut să planeze din nou ameninţarea cu taxe vamale punitive pe toate produsele mexicane importate în SUA, dacă Congresul mexican nu votează o reformă a dreptului de azil.

La sfârşitul lui mai, Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei clandestine vârful de lance al preşedinţiei sale, a pus presiune pe vecinul său ameninţând cu impunerea de taxe vamale de 5 % începând din 10 iunie şi cu creşterea lor treptată până la 25 % în octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.