Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetului Internațional Olimpic: cele mai multe țări nu se vor alătura boicotului diplomatic al Jocurilor de la Beijing

rador.ro
jocurile olimpice de iarna beijing

Majoritatea guvernelor din cele 90 de țări participante la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, nu au optat să se alăture boicotului diplomatic al Jocurilor, a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach. Statele Unite, Marea Britanie și Australia se numără printre țările care au anunțat recent boicotarea diplomatică a Jocurilor de la Beijing, din 4-20 februarie, din cauza situației drepturilor omului din China, o poziție pe care China a catalogat-o ca fiind o "ingerință politică", relatează Mediafax.

În Uniunea Europeană, țări precum Franța au căutat să obțină un răspuns comun al UE, dar blocul comunitar european are păreri împărțite în privința alăturării la boicotul diplomatic, temându-se de represaliile chinezești, care ar afecta comerțul.

„Există țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Australia care au luat această decizie", a declarat Bach pentru postul german de televiziune ZDF, marți seara târziu, citat de Reuters.

„Alte câteva țări, și nu numai câteva, dacă ținem cont că vor fi 90 de Comitete Olimpice Naționale (CON) prezente la Jocuri, cel mai probabil sunt mai mult de 70, sau chiar mai mult de 80, de CON-uri ale căror guverne nu au făcut astfel de declarații".

„Dar toate au un lucru în comun și anume că își susțin echipele olimpice... pentru ca sportivii lor să își poată trăi visul olimpic", a mai spus Bach.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult timp CIO pentru că a acordat Jocurile pentru a doua oară Chinei, după ce condițiile privind drepturile omului, în urma Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, din 2008, nu s-au îmbunătățit, potrivit acestora.

Săptămâna trecută, studenți tibetani s-au legat cu lanțuri de inelele olimpice, în fața sediului elvețian al CIO, din Lausanne, cerând boicotarea internațională a Jocurilor.

Proteste similare au avut loc în timpul ceremoniei de aprindere a torțelor, de la Jocurile de la Beijing, în Olympia și Atena antică din Grecia, în octombrie.

„Ceea ce s-a întâmplat între acești ani din punct de vedere politic nu se află în sfera noastră de influență", a declarat Bach.

„Nu puteți da vina pe CIO și să-l faceți responsabil pentru ceva ce o generație sau două de politicieni nu au reușit".

„Noi suntem responsabili pentru Jocurile Olimpice", a spus Bach. „Așteptările conform cărora Jocurile pot schimba sistemul politic al unei țări sunt exagerate."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.