DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Compania de servicii geologice Prospecțiuni, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, anunţă că a ieşit din insolvenţă

insolvent

Prospecţiuni,companie de servicii geologice controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a iesit din insolventă. În anul 2017, Prospecţiuni a intrat în etapa de reorganizare judiciară, în urma unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar Euro Insol.

Prin hotărârea pronunţată în data de 21.04.2022, Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea administratorului judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară a Prospecţiuni S.A., societatea urmând să îşi continue activitatea economică. Prospecţiuni S.A. a intrat în insolvenţă în anul 2016, pe fondul unei crize acute de lichidităţi.

Printre cei mai importanţi creditori ai societăţii s-au numărat: Banca Comercială Română, Banca de Export Import a Romaniei Eximbank, Libra Internet Bank, Export - Import Bank of the UNITED STATES, Eport Development Canada, A.N.A.F., Mitcham Europe KFT, AIG Europe Limited şi o serie de societăţi atât din ţară, cât şi din Europa, Asia şi America de Nord.

În anul 2017, Prospecţiuni a intrat în etapa de reorganizare judiciară, în urma unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar Euro Insol, conform news.ro.

Prospecţiuni este o companie 100% românească, având acţionar majoritar firma Tender S.A., care activează de peste 65 de ani pe piaţa serviciilor de explorare hidrocarburi. Experienţa companiei Prospectiuni SA este extinsă şi la nivel international, încă din anii '70 în ţări precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, fiind al doilea mare operator de servicii geologice şi geofizice din Europa.

Prospecţiuni anunţă că a avut o contribuţie majoră în descoperirea zăcîmintelor de hidrocarburi. De exemplu, din lucrările de prospecţiuni seismice executate în România, Prospecţiuni a executat peste 99% din cei peste 480.000 km2 de lucrări 2D si peste 97% din lucrările de prospecţiuni seismice 3D, însumând o suprafaţă de aproximativ 16.000 km2. Principalii beneficiari ai acestor lucrări au fost cele două mari companii Petrom şi Romgaz.

De asemenea, Prospecţiuni a executat cartarea şi elaborarea Atlasului cu roci ornamentale din România şi cartarea apelor minerale din România.

”În perioada insolvenţei, Prospecţiuni a plătit toţi creditorii săi la valoarea nominală a creanţelor, aproximativ 100 milioane lei, a achitat către ANAF creanţe curente de peste 190 milioane lei, a realizat investiţii în echipamente şi tehnologii performante în valoare de peste 68 milioane lei. Totalul plăţilor efectuate de Prospectiuni în insolvenţă se ridică la peste 900 milioane lei. De asemenea, în această perioadă, societatea a deschis o nouă sucursală în Republica Kazakhstan”, mai arată compania.

Resursele financiare pentru susţinerea şi realizarea planului de reorganziare judiciară au fost generate din executarea unor contracte de achiziţie şi procesare date seismice, lucrări de perforare şi investigare geofizică pentru sonde (logging) cu Romgaz, OMV Petrom, Hunt Oil ( U.S.A.), Amronco, Geofizika Torun (Croatia) cu o valoare de peste 720 milioane lei.

“Reorganizare Prospecţiuni reprezintă un succes pentru industria româneasă de petrol şi gaze naturale, cu atât mai mult cu cât în această perioadă nevoia de hidrocarburi este esenţială pentru România. Cu satisfacţie, putem afirma că Euro Insol are cea mai bogată experienţă în reorganziarea companiilor din industria energetică. După Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din Romania, Uztel Ploieşti, prima subsidiară din Europa (1904) a colosului industrial american Standard Oil Company (ExxonMobil) şi care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de utilaje petroliere din România a venit randul Prospectiuni să reintre în circutul comercial ca o companie viabilă şi de încredere pentru mediul de afaceri. În portofoliul Euro Insol se afla si CET Govora o companie vitală pentru Judeţul Vâlcea, care asigură agentul termic (apa caldă şi căldură) pentru cei aproximativ 120.000 locuitori din Râmnicu Vâlcea, precum si energie electrica si abur industrial pentru platforma industriala Oltchim, sau UCM Reşiţa, cea mai veche unitate industriala din Europa, fondată în anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploarea Hidroelectrica. Experieţa acumulată în reorganizarea companiilor din domeniul energetic s-a dovedit a fi utilă şi în cazul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Euro Insol reusind să transforme această companie într-un jucator important pe piaţa mondială a apei grele, având în derulare contracte de export în Germania, Franţa, Argentina şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.