Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania petrolieră BP a înregistrat pierderi de 19,385 miliarde euro ca urmare a ieşirii de pe piaţa rusă

forbes.ro
bp british petroleum

Compania petrolieră BP a înregistrat pierderi atribuibile de 10,384 miliarde dolari (19,385 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, din cauza ieşirii de pe piaţa rusă, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, însă veniturile au crescut datorită majorării preţului la petrol, relatează agenţia EFE.

În perioada similară din 2021, compania înregistrase un profit atribuibil de 4,667 miliarde dolari (4,438 miliarde euro), conform unui comunicat remis Bursei din Londra. Rezultatele reflectă ieşirea BP de pe piaţa rusă din cauza invaziei în Ucraina decisă de Kremlin la finele lunii februarie.

Conturile BP evidenţiază un efect negativ de 24 miliarde de dolari, consecinţă a ieşirii din compania rusă Rosneft, prin renunţarea la participaţia de 19,75% pe care o deţinea, potrivit Agerpres.ro.

CEO-ul BP, Bernard Looney, a subliniat că rezultatele reflectă atât consecinţele războiului din Ucraina, cât şi "volatilitatea de pe pieţele energetice".

Compania a avut de câştigat de pe urma puternicei creşteri a preţului petrolului în prima parte a anului, acesta situându-se în prezent în jurul a 107 dolari pe baril ca urmare a majorării cererii la nivel mondial, economiile fiind redeschise după restricţiile ce fuseseră impuse din cauza Covid-19.

Preţurile au urcat, de asemenea, când s-a instalat criza în Ucraina, deoarece Rusia este al doilea exportator mondial de petrol şi, în plus, principalul exportator de gaze naturale din lume.

Potrivit lui Susannah Streeter, analist de piaţă la firma Hargreaves Lansdown, preţurile petrolului au crescut cu 40% de la declanşarea războiului şi sunt aşteptări tot mai mari ca Uniunea Europeană să interzică importurile de petrol din Rusia, motiv pentru care " preţurile se vor menţine ridicate, ceea ce va ajuta BP să recupereze din costurile ieşirii din Rosneft".

După publicarea rezultatelor, o serie de politicieni britanici din opoziţie, printre care liderul laburist, Keir Starmer, au solicitat Guvernului conservator să impună companiei energetice un impozit pe câştigurile extraordinare, deoarece multe gospodării au dificultăţi în a face faţă creşterilor la facturile de energie.

Însă, premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi la postul ITV că un astfel de impozit poate prejudicia investiţiile în ţară, necesare, a spus el, "pentru a menţine jos preţurile la energie" pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.