Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania publică de căi ferate a acordat până acum compensaţii de 32 de milioane de euro victimelor Holocaustului

accident tren

Compania publică olandeză de căi ferate, care a operat trenuri către un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial, a acordat până acum victimelor Holocaustului compensaţii în sumă de 32 de milioane de euro, a anunţat luni comisia pentru despăgubirea victimelor, citată luni de dpa.

În cursul celui de-al doilea război mondial, compania publică feroviară olandeză, NS (Nederlandse Spoorwegen), a transportat pentru forţele de ocupaţie germane circa 110.000 de evrei şi ţigani către lagărul de la Westerbork, câştigând din aceste curse sume importante.

Citește și: Un greu din ALDE, Toma Petcu, a trecut la grupul parlamentar PNL: 'Fără să accept vreodată arbitrariul sau măsurile de forţă'

Se estimează că NS a câştigat astfel 2,5 milioane de guldeni - moneda olandeză la acea vreme -, echivalentul a 1,1 milioane de euro. În 2005, compania şi-a cerut scuze oficial pentru rolul său în aceste deportări, iar în iunie anul trecut a anunţat că va acorda compensaţii victimelor acestor transporturi sau rudelor lor.

Comisia creată în ianuarie anul trecut în acest scop estimează că între 5000 şi 6000 de supravieţuitori ai lagărelor de exterminare naziste sau rude ale lor sunt eligibile pentru a primi despăgubiri, estimate între 5000 şi 15.000 de euro de persoană.

Până în prezent au fost aprobate circa 4000 de solicitări, termenul până la care pot fi depuse acestea fiind luna august a anului curent.

Iniţiatorul comisiei de despăgubire a fost Salo Muller, un supravieţuitor al Holocaustului în vârstă de 83 de ani şi fost fizioterapeut la clubul de fotbal Ajax Amsterdam, ai cărui părinţi evrei au fost deportaţi şi ucişi la Auschwitz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.