Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania Vale va plăti daune de 7 miliarde de dolari pentru catastrofa minieră de la Brumadinho, soldată cu 270 de morţi

Pinterest
dolari dolarul

Conglomeratul brazilian Vale a acceptat să plătească suma de peste 7 miliarde de dolari, reprezentând daune "sociale şi de mediu", la doi ani după catastrofa minieră de la Brumadinho, care s-a soldat cu 270 de morţi în statul Minas Gerais din Brazilia, relatează joi AFP.

Autorităţile din acest stat din sud-estul Braziliei au anunţat joi că acordul încheiat cu unul din primele grupuri mondiale în materie de exploatare a minereului de fier privind catastrofa de la 25 ianuarie 2019 este cel mai mare acord de compensaţii semnat vreodată în America Latină, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Prima reacție adversă a unei persoane vaccinate anti-Covid, în România! I-a paralizat temporar fața .

Acestea au adăugat că "valoarea acordului corespunde numai unei estimări" şi că aceasta "ar putea fi crescută, în caz de necesitate".

La începutul lui 2019, ruptura unui baraj de retenţie a deşeurilor miniere a eliberat milioane de tone de reziduuri de minereu care au provocat moartea a 270 de persoane şi au devastat o întreagă regiune, în ceea ce a reprezentat un dezastru major pentru floră şi faună.

Unsprezece cadavre nu au fost niciodată găsite în imensul sit devastat din apropiere de orăşelul Brumadinho, de 40.000 de locuitori, în pofida căutărilor care au durat luni de zile.

Guvernul local din statul Minas Gerais a cerut daune de 102 miliarde de dolari, mult mai mari decât cele obţinute în final, de peste 7 miliarde de dolari.

Citește și: Codrin Ștefănescu vrea susținere totală pentru Liviu Dragnea: Este foarte important pentru el să-i scrieți!

Autorităţile din Minas Gerais au precizat că acest acord "înseamnă recunoaşterea responsabilităţii întreprinderii" Vale, îi "impune noi obligaţii" şi nu prejudiciază "acţiuni individuale care ar putea fi intentate în vederea obţinerii de indemnizaţii".

Vale a anunţat într-un comunicat că "acest acord arată angajamentul său de a vărsa compensaţii integrale pentru Brumadinho şi de a susţine dezvoltarea Minas Gerais".

Conglomeratul ar urma să verse 9,1 miliarde de reali în ajutoare directe către familiile îndoliate, 6,5 miliarde în "proiecte de reabilitate a mediului" şi 4,7 miliarde în "proiecte de reabilitare socio-economică".

Printre proiectele de mediu, Vale va trebui să finanţeze depoluarea râului Paraopeba şi reîmpădurirea zonei acoperite de tone de reziduuri cu arbori şi plante native în parteneriat cu o universitate locală.

După anunţarea acordului, victimele tragediei au protestat în faţa Tribunalului de la Belo Horizonte, capitala Minas Gerais, din cauza sumei înţelegerii, considerate prea mică.

"Suma care a fost negociată aici nu acoperă pagubele provocate tuturor familiilor, morţii şi distrugerea mediului", a declarat Joceli Andrioli, coordonator al unei asociaţii a sinistraţilor.

"Acest acord este absurd, Vale iese câştigătoare. Persoanele afectate nu au participat la acord", a mai spus el, precizând că protestatarii vor duce acest dosar la Curtea supremă federală din Brasilia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.