Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile britanice sunt precaute cu angajările din cauza îngrijorărilor efectelor Brexitului

brexit, bani
Companiile britanice limitează angajarea de personal, în contextul amplificării preocupărilor mediului de afaceri faţă de Brexit, preocupări care au ajuns la cel mai ridicat nivel după referendumul din 2016, în urma căruia s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE, relatează luni agenţia EFE, informează Agerpres.

Conform unui sondaj realizat de compania de consultanţă Deloitte şi publicat de cotidianul The Guardian, companiile sunt tot mai preocupate de efectele Brexitului şi se tem că anul viitor, odată ce Brexitul va deveni efectiv pe 29 martie 2019, va aduce o degradare a relaţiilor comerciale cu blocul comunitar. 

Numai 13% dintre directorii financiari ai companiilor britanice consultaţi în cadrul sondajului s-au declarat optimişti în ce priveşte perspectivele companiilor lor, procent care a scăzut puternic faţă de cel dintr-un sondaj similar efectuat în iulie, când a fost de 24%. 

Mai mult, 79% dintre managerii intervievaţi au spus că se aşteaptă se se confrunte cu un mediu de afaceri nefavorabil după 29 martie 2019, cu patru procente mai mulţi faţă de sondajul din iulie. 

'Cu siguranţă că directorii financiari sunt acum mai pesimişti cu privire la efectele Brexitului', afirmă directorul economic al companiei Deloitte, Ian Stewart, care a precizat că în cadrul sondajului au fost intervievaţi 95 de responsabili cu poziţii importante în mediul de afaceri, dintre care 18 reprezintă companii incluse în indicele FTSE-100 al bursei de valori din Londra. 

Sondajul semnalează de asemenea că societăţile britanice sunt preocupate şi de posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord cu blocul comunitar privind relaţiile viitoare. 

După 29 martie 2019 se va intra într-o perioadă de tranziţie post-Brexit ce va dura până la finele anului 2020, pentru ca mediul de afaceri să se poată adapta noului context economic. Însă dacă părţile nu vor reuşi să depăşească divergenţele ce încă le separă - respectiv situaţia frontierei nord-irlandeze şi relaţiile economice viitoare - şi se va ajunge la un Brexit fără niciun acord, atunci şi această perioadă de tranziţie este incertă. 

Guvernul condus de Theresa May a propus blocului comunitar să fie menţinute la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene. 

După ce la summitul desfăşurat în septembrie la Salzburg liderii europeni au respins propunerile Londrei, cuprinse în 'Planul de la Chequers', Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. Ea a promis că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.