Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile rusești din România au făcut profituri record în timp ce statul român anunța că le impune sancțiuni

lukoil

Vă amintiți cu toții anunțurile triumfaliste care prevesteau falimentul companiilor cu acționariat rusesc pentru a opri războiul. Ei bine, ca de majoritatea promisiunilor făcute de guvernanți în România, și de aceste anunțuri s-a ales praful. Companiile cu acționariat rusesc au bifat profituri record în timp ce  statul promitea sancțiuni dure.

La fel s-a întâmplat și cu încasările Rusiei din vânzările de petrol, care au fost redirecționate după embargoul UE

TMK Artrom a făcut cifre record, după care a fost vândut

TMK Artrom din Slatina, firmă a căror conturi au fost blocate conturile, pentru o scurtă perioadă de timp, în martie 2022, a înregistrat o cifră de afaceri pe care n-a mai atins-o niciodată: 1,9 miliarde lei. Practic, față de anul precedent, TMK și-a crescut profitul cu 500 de milioane lei, informează Fanatik.

Societatea producătoare de țevi a avut și un profit record, de 80,6 milioane lei, după patru ani în care a înregistrat pierderi. Numărul de angajați a crescut și el spectaculos, de la 1.466 la 2.147.

La începutul acestui an, partenerii germani ai oligarhului rus Dmitri Pumpianski (care s-a retras din afacerea din România înainte de începerea războiului) au vândut compania TMK Artrom și, implicit, cele două fabrici (Slatina și Reșița) grupului Hefestos Capital din Serbia. Noua denumire a companiei nu mai amintește de vremurile în care avea patron rus: Artrom Steel Tubes SA.

Alro Slatina, cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani

Nis Petrol, societatea care administrează 19 stații de carburanți Gazprom, a avut, cel mai bun an de la venirea în România. În 2022, compania a declarat o cifră de afaceri de 700,6 milioane de lei (față de 569,4 milioane în 2021 și 332,6 milioane lei în 2020). Profitul net a fost zero, cu mențiunea că este prima dată când Gazprom România nu termină anul pe minus. De exemplu, în 2021, firma a declarat pierderi de 106,8 milioane lei. Numărul mediu de angajați a rămas același, 74.

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din România, deținut de societatea cipriotă Vimetco, frații Pavăl și Fondul Proprietatea, a scăpat de sancțiuni cu toate că numele său era legat de cel al unuia dintre oligarhii favoriți ai lui Vladimir Putin: Vitali Machitscky.

Lukoil și-a revenit, după câțiva ani de pierdere

O altă firmă controlată de grupul lui Machitscky, Alum SA Tulcea, a declarat o cifră de afaceri de 501,7 milioane lei, la un profit nul. În 2021, compania ajunsese la venituri de 809,4 milioane lei, însă profitul era unul negativ: minus 29,4 milioane lei.

În fine, Petrotel Lukoil și-a revenit financiar după doi ani dificili (în 2021, pierderile au fost de 441,8 milioane lei). În primul an de război în Ucraina compania petrolieră declarat un profit de 22 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei. Veniturile societății s-au restrâns mult față de anii trecuți (3,8 miliarde lei, în 2021).

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.