Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complexul Energetic Oltenia, acuzatii grave la adresa ANRE

complex energetic oltenia

Complexul Energetic Oltenia aduce o serie de acuzatii grave la adresa ANRE. Intr-un comunicat de presa Directoratul CEO sustine ca ANRE induce in eroare intentionat atat opinia publica, cat si Parlamentul si alte institutii privind functionarea Sistemului Energetic National.

Mai mult decat atat, CEO semnaleaza ca situatia creata de ANRE ar duce la pierderi de SUTE DE MILIOANE de EURO pentru statul roman.

"În data de 16.06.2015, ANRE a remis presei un comunicat cu titlul 'Exporturile de energie electrică ale României au crescut după cuplarea piețelor', făcând referire la Piața Zilei Următoare care funcționează în regim cuplat cu piețele din Cehia, Slovacia și Ungaria.

Comunicatul este intenționat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituții interesate de funcționarea Sistemului Energetic Național.

Creșterea cantității de energie exportată nu s-a realizat pe granița cu Ungaria, ci pe granițele comune ale României cu celelalte țări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) și nu prin Piața Zilei Următoare.

Analizând tranzacțiile din PZU în perioada 01.01.2015 — 30.06.2015, Complexul Energetic Oltenia pune la dispoziția celor interesați adevăratele cifre, trecute sub tăcere de către ANRE:

Energie exportată în Ungaria în perioada 01.01. — 30.06.2015 = 25.044 MWh

Energie importată din Ungaria în perioada 01.01. — 30.06.2015 = 1.530.750 MWh.

Deci, din toată cantitatea de energie tranzacționată pe Piața Zilei Următoare în perioada menționată, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este următoarea:

Import = 88,4%

Export = 1,6%.

Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislație secundară și reglementări ANRE-DEN care blochează producătorii romani, ajungându-se că, în situații de gol de sarcină, la un consum național de 4700 — 4900 MWh, să se importe din Ungaria între 500 — 1000 MWh, deși prețul în România nu este mai mare decât în Ungaria.

Este adevărat că, la nivelul tuturor piețelor, exportul de energie a crescut pe șold cu 0,6 TWh, așa cum susține ANRE. Acest lucru se datorează însă tranzacțiilor de energie de pe celelalte granițe (Serbia, Bulgaria, Ucraina) și de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum.

Cuplarea PZU pe aceasta bursă care reprezintă aproape 40% din piață a fost, însă, dezastruoasă pentru producătorii romani. Dacă ANRE și-ar fi făcut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportată ar fi fost de zeci de ori mai mare.

Dorim să atragem atenția și asupra contractelor de export ale companiilor din România. Se poate observa și demonstra (deși aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), că majoritatea energiei care se exportă este energie regenerabilă pentru că exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabilă intra în sistem și scad instantaneu când această energie dispare.

CE Oltenia, neavând acces la datele de contract, așa cum ar trebui să aibă oricine este interesat, presupune cu temei că, energia pe care consumatorul roman o subvenționează prin certificatele verzi cu costuri între 60 și 170 euro/ MWh, ajunge în Ungaria la prețuri derizorii de 10-20 euro/ MWh, fiind apoi reimportată în Piața Zilei Următoare la prețuri duble, pe anumite intervale orare.

În urmă cu puțin timp oficialii ANRE au anunțat cu mirare apariția acestui fenomen și felul în care ungurii speculează energia regenerabilă foarte ieftină din România. (Această energie este de fapt cu mult mai scumpă decât cea clasică, de cel puțin trei ori, având în vedere subvenția și costurile dezechilibrelor introduse).

CE Oltenia semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre 'companii ungurești', ci despre companii private cu sedii în România și Ungaria care își revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câștig pentru firmă exportatoare datorită subvenției și, apoi, reimportând-o din Ungaria la preț dublu și oferind-o spre consum în România, uzând de PZU.

Credem că această energie nici nu este tranzacționată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group).

Cerem tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situație creată în mod absolut deliberat de ANRE, situație care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii și pierderi de mii de locuri de muncă", se arata in comunicatul CEO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.