Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complicații la Washington: Administrația Biden ezită să recunoască Rusia ca stat terorist

twitter
casa alba

Administrația Biden se teme să includă Rusia pe lista statelor teroriste, în ciuda apelurilor puternice din partea Congresului și a cererilor din partea Ucrainei, scrie New York Times.

Pe fondul indignării față de campania militară brutală a Rusiei în Ucraina, Senatul SUA a aprobat miercuri în unanimitate o rezoluție neobligatorie prin care îi cere secretarului de stat Antony J. Blinken să desemneze Rusia drept sponsor al terorismului pentru atacurile sale din Ucraina, Cecenia, Georgia și Siria.

Însă Blinken a răspuns joi, când a fost întrebat despre această problem, că orice decizie trebuie să se bazeze pe definițiile legale existente, sugerând că ideea este discutabilă.

„Costurile care au fost impuse Rusiei de către noi și de către alte țări sunt absolut în concordanță cu consecințele care ar urma din desemnarea ca stat sponsor al terorismului”, a spus Blinken la o conferință de presă. „Deci efectele practice a ceea ce facem sunt aceleași”

Problema este că dacă Rusia este catalogată un stat sponsor al terorii – o etichetă pe care oficialii agenției o numesc „opțiune nucleară” – acest lucru ar duce la mai multe sancțiuni asupra țărilor care fac afaceri cu Moscova.

Înseamnă că a face afaceri cu Rusia, cu această desemnare, devine extrem de greu.

Și ar putea rupe, pentru totdeauna, legăturile diplomatice limitate ale administrației Biden cu Moscova, spun analiștii, pe care domnul Blinken le-a considerat important să le păstreze intacte.

În acest sens, Blinken a vorbit joi la telefon cu omologul său rus, Serghei V. Lavrov, și l-a presat să accepte o propunere de eliberare a doi americani, Brittney Griner și Paul N. Whelan. A fost prima lor conversație de când Rusia a invadat Ucraina.

Când liderii Congresului, inclusiv Nancy Pelosi, au acuzat armata Rusiei de comiterea de crime de război, Blinken a fost precaut, invocând criterii legale și nevoia de probe și investigații.

Un înalt oficial american, care a vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre deliberări politice, și-a exprimat îngrijorarea că o astfel de măsură ar limita capacitatea administrației de a scuti unele tranzacții cu Rusia de sancțiuni occidentale. Oficialul nu a precizat activitățile, dar Statele Unite au avut grijă, de exemplu, să se asigure că exporturile de alimente rusești nu sunt afectate de sancțiuni comerciale.

În 2019, oficialii Trump au dezbătut o propunere de a impune eticheta de „organizație teroristă străină” unei părți a armatei iraniene, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice. Oficialii Pentagonului s-au opus mișcării, temând să creeze un precedent care ar putea invita alte țări să impună o desemnare similară Statelor Unite din cauza acțiunilor armatei americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.