Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compozitorul, dirijorul şi pianistul italian Ezio Bosso a murit la 48 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Compozitorul, dirijorul şi pianistul italian Ezio Bosso, una dintre personalităţile culturii italiene cele mai admirate din ţară şi de pestre hotare, a murit vineri la 48 de ani, după ce în 2011 a fost diagnosticat cu o boală neurodegenerativă, a informat Ministerul italian al Culturii, citat de EFE.

Născut la Torino la 13 septembrie 1971, Ezio Bosso a fost dirijor de orchestră, compozitor şi pianist. În 2011, a fost operat de o tumoare cerebrală şi, în acelaşi an, i-a fost diagnosticată o boală neurodegenerativă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

El a învăţat să citească partituri muzicale şi să interpreteze muzică înainte de vârsta de patru ani, iar la 14 ani, a devenit basistul trupei Statuto.

A debutat pe scenă la 16 ani în Franţa, şi-a completat studiile la contrabas, compoziţie şi dirijorat în cadrul Academiei din Viena şi a colaborat cu mai multe orchestre europene, printre care Orchestra de Cameră a Europei, orchestra elveţiană Lucerne Festival Strings sau cea berlineză Deutsche Kammer-Virtuosen.

După mai mulţi ani de pauză din cauza bolii, în 2015, Bosso şi-a reluat activitatea cu numeroase concerte şi recitaluri de pian care i-au adus aplauzele a sute de mii de spectatori în cele mai reputate săli de concerte din Italia.

Citește și: Autoritățile sună alarma prin RO-ALERT: ‘Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!’

El a dirijat de asemenea Filarmonica La Fenice din Venezia, orchestra Teatrului Municipal din Bolonia, Orchestra Academiei Naţionale din Santa Cecilia, orchestra Teatrului San Carlo din Napoli şi Filarmonica Teatrului Verdi din Salerno, la un concert susţinut la situl arheologic din Paestum, care a reunit peste 8.600 de spectatori.

În 2015, Bosso a fost ales de Universitatea din Bologna pentru a compune şi dirija cea de-a patra sa simfonie dedicată Cartei Magna a Universităţilor Europene, ce conţine imnul oficial al acestei instituţii.

În 2017, a fost numit dirijorul Teatrului Lirico Giuseppe Verdi din Trieste şi a înfiinţat Orchestra de Cameră Kamerata Stradivarius.

Citește și: Guvernul schimbă strategia! Ludovic Orban dezvăluie o schimbare radicală făcută pentru starea de alertă

Tot în acel an, compania discografică americană Sony Classical a lansat albumul său de studio, "The 12th Room", devenit repede disc de aur după ce s-a vândut în peste 50.000 de exemplare.

Bosso a participat la Festivalul European de Muzică din 2018 şi a fost singurul italian invitat de Parlamentul European unde a susţinut un discurs despre despre starea culturii europene.

Ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, a deplâns într-un comunicat moartea marelui muzician Bosso, subliniind că "a fost un om profund şi generos, un artist exploziv, capabil să transmită bucuria interpretării muzicii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.