Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt a fost midificată de Comisia Europeană, în contextul epidemiei

romania-insider.com
romania ue comisia europeana

Comisia Europeană a decis să elimine temporar toate ţările incluse pe lista celor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată prevăzută în Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt, această măsură urmând să extindă disponibilitatea asigurărilor oferite de asigurători de stat pentru creditele la export pe termen scurt, dată fiind criza actuală generată de epidemia de coronavirus, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Modificarea extinde şi mai mult flexibilitatea introdusă de Cadrul temporar al Comisiei privind ajutoarele de stat, oferind posibilitatea ca asigurătorii de stat să asigure credite la export pe termen scurt.

"Pentru a gestiona impactul economic al epidemiei de coronavirus trebuie să reacţionăm rapid. Astăzi am adoptat o soluţie cuprinzătoare pentru asigurarea creditelor la export pe termen scurt.

Ca urmare a acestei modificări, întreprinderile afectate de epidemia de coronavirus vor putea să fie asigurate, pentru creditele la export pe termen scurt, de asigurători de stat. Colaborăm cu statele membre pentru ca măsurile naţionale de sprijin să poată fi puse în aplicare cât mai rapid şi mai eficace posibil, în conformitate cu normele UE", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Citește și:  Streinu Cercel, despre testarea din Capitală: 'Dacă modelul va fi de succes, îl replicăm în țară'

Creditele la export le permit cumpărătorilor străini de bunuri şi/sau servicii să amâne plata. Plata reportată implică un risc de credit pentru vânzător/exportator, care se asigură, la rândul său, faţă de acest risc, de obicei făcând apel la asigurători privaţi (aşa-numita asigurare a creditului la export).

Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt, care este în vigoare din 2013, prevede că schimburile comerciale dintre cele 27 de state membre ale UE şi cele nouă ţări care fac parte din OCDE incluse pe lista din anexa sa, cu o perioadă maximă de risc de până la doi ani, implică riscuri asigurabile pe piaţa privată şi, în principiu, nu ar trebui să fie asigurate de asigurători de stat sau sprijiniţi de stat.

La 23 martie 2020, Comisia a lansat o consultare publică urgentă, ca urmare a faptului că unele state membre au comunicat că, în opinia lor, din cauza epidemiei de coronavirus, pe plan mondial se va înregistra o contracţie a pieţei asigurărilor private pentru exporturile către toate ţările.

Consultarea publică a vizat evaluarea disponibilităţii capacităţii sectorului privat de a asigura creditele la export pe termen scurt pentru exporturi către toate ţările incluse pe lista celor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată prevăzută în Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt, în vederea unei eventuale modificări, cu titlu temporar, a listei menţionate.

Consultarea publică a evidenţiat insuficienţa iminentă a capacităţii sectorului privat de a asigura exporturile către toate ţările. În acelaşi timp, se aşteaptă ca, din cauza crizei actuale, cererea de asigurări să sporească în mod semnificativ.

Pe baza rezultatelor consultării publice şi a indicatorilor economici relevanţi, Comisia a decis ca toate ţările incluse pe lista din anexa la comunicarea menţionată să fie considerate temporar neasigurabile pe piaţa privată şi ca, până la 31 decembrie 2020, nicio ţară să nu mai figureze pe această listă.

Înainte de 31 decembrie 2020, pentru a oferi securitatea juridică necesară, Comisia va reevalua situaţia şi va furniza clarificări privind ţările cu riscuri asigurabile pe piaţa privată în perioada ulterioară datei menţionate.

Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19, adoptat la 19 martie 2020, a introdus deja o flexibilitate sporită referitoare la modul în care se poate demonstra că anumite ţări nu sunt asigurabile pe piaţa privată, permiţând astfel ca creditele la export pe termen scurt să fie asigurate de stat, dacă acest lucru este necesar.

Modificarea anexei la Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt extinde şi mai mult această flexibilitate.

În urma modificării, asigurătorii de stat vor putea, în principiu, să intervină şi să asigure riscul de credite la export pe termen scurt pentru toate ţările, fără a fi necesar ca statul membru în cauză să demonstreze că ţara respectivă este temporar neasigurabilă pe piaţa privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.