Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea evreiască din Rusia își caută salvarea: Bărbații pot fi trimiși pe frontul din Ucraina, chiar dacă au și cetățenie israeliană

rusia israel

Postul de radio israelian Reshet Bet a relatat că oficialii israelieni sunt îngrijorați de noul decret de mobilizare din Rusia, susținând că acesta amenință existența comunității evreiești din această țară.

Potrivit rapoartelor, zeci de mii de evrei ruși au dublă cetățenie și pașapoarte israeliene și vor face parte din cererea guvernului rus de a fi mobilizați în războiul din Ucraina.

Conform legii mobilizării, a servi în armatele străine nu este suficient pentru a fi scutit de decret, obligându-i pe cei care au servit anterior în armata israeliană, să servească din nou în forțele armate ruse ca parte a recrutării obligatorii.

Jerusalem Post l-a citat pe rabinul Boruch Gorin, șeful Departamentului de Relații Publice al Federației Comunităților Evreiești din Rusia, care și-a exprimat protestul față de războiul din Rusia.

"Evreii din Rusia simt același lucru pe care îl simte orice rus, cu o singură excepție", a declarat Gorin, adăugând că "evreii au posibilitatea de a pleca pentru că au pașaport sau viză israeliană".

Comunitatea evreiască din Rusia dă vina pentru această situație pe guvernul israelian și pe Agenția Evreiască pentru că nu au luat o decizie pentru a-i salva de război.

Cu toate acestea, măsurile drastice luate de guvernul rus împotriva Agenției Evreiești au împiedicat capacitatea acesteia de a procesa toate cererile, limitând-o la 2.000 de noi imigranți din Rusia și Belarus pe lună.

Duminică, 2 octombrie, guvernul israelian urmează să studieze un plan de 25 de milioane de dolari prezentat de ministrul de finanțe Avigdor Liberman și de ministrul Aliyah, Pnina Tamano-Shata, alocat pentru primirea tuturor rușilor care au dreptul să imigreze în Israel.

Pe lângă noul val de mobilizare necesar pentru fortificarea fronturilor din Ucraina în vederea unor noi operațiuni ofensive, armata rusă a început să utilizeze pe frontul de est dronele Shahed-136 de fabricație iraniană.

Denumite Geran-2, armata rusă a folosit dronele sinucigașe nou achiziționate pentru a ținti infrastructura ucraineană din Odesa, Nikolaev, Dnipropetrovsk și multe alte regiuni.

Utilizarea cu succes a dronei sinucigașe de către armata rusă a determinat Kievul să expulzeze reprezentanța diplomatică iraniană în mai puțin de o lună de la prima utilizare documentată a acesteia.

La 23 septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că acreditarea ambasadorului iranian la Kiev va fi revocată, "ca răspuns la un astfel de act neprietenos din partea Teheranului".

Postul de televiziune israelian I24 News a relatat că directorul general adjunct israelian pentru Euro-Asia, Simona Halperin, a vizitat Kievul la începutul acestei luni și s-a întâlnit cu Maksym Subkh, reprezentantul special al Ucrainei pentru Asia de Vest.

Subkh a rugat Israelul să împărtășească informații cruciale despre capacitățile iraniene pentru a ajuta la compensarea efectului livrărilor de arme ale acestuia către Rusia.

În plus, Ucraina a făcut în mod deschis de rușine decizia Israelului de a se abține de la acordarea de ajutor armatei ucrainene, în ciuda sprijinului diplomatic vocal împotriva invaziei rusești.

Zelenski, care a fost recunoscut de The Jerusalem Post ca fiind cel mai influent evreu din 2022, și-a exprimat șocul față de modul în care Israelul a tratat Ucraina în timpul acestei crize.

"Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer - sunt în stare de șoc, pentru că nu înțeleg de ce nu au putut să ne ofere apărare aeriană", a declarat Zelenski într-un mesaj de ajutor pe 24 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.