Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea GAY din România, PRESIUNE la sediul CCR: Se opune interzicerii dezbaterilor despre gen în educație

www.ccr.ro
CCR

Mai multe organizații pentru drepturile femeilor și pentru drepturi LGBTI au intervenit în fața Curții Constituționale pentru a susține sesizarea de neconstituționalitate referitoare la interzicerea educației despre gen, egalitate de gen și identitate de gen în România, conform Mediafax.

Citește și: Date de ULTIMĂ ORĂ de la BEC - Primăria Capitalei: Nicușor Dan - 42,78%, Gabriela Firea - 37,99%

„Studenții la Drept, Medicină, Farmacie, Psihologie și Științele educației, reprezentanții elevilor, alături de lumea academică, organizații pentru drepturile femeilor și pentru drepturile persoanelor LGBTI, împreună cu organizații internaționale de drepturile omului și experții în egalitate de gen la nivel European, au redactat 5 intervenții amicus curiae pentru Curtea Constituțională a României (CCR). Aceștia arată că modificarea Legii Educației Naționale încalcă dreptul tinerilor la învățătură, libertatea de gândire, exprimare și libertatea academică, dar și drepturile omului și angajamentele internaționale asumate de România prin Convenția de la Istanbul, și CEDO”, transmite Organizația Accept într-un comunicat de presă.

Semnatarii consideră interzicerea educației de gen drept o inițiativă „retrogradă și fundamentalistă”, care reprezintă un semnal pentru judecătorii constituționali că toate părțile interesate și afectate de legea adoptată de Parlament nu susțin interzicerea educației despre gen în România.

„Elevii și studenții din România au nevoie de educație de calitate, bazată pe nevoile tinerilor în societatea actuală. Inițiatorii modificării legislative nu au consultat niciodată organizațiile de elevi și studenți, și nici nu au încercat să afle care sunt nevoile noastre reale. Modificările aduse legii educației sunt de natură să îngrădească, din punct de vedere ideologic, învățământul, care, în opinia noastră, trebuie să reflecte valori precum diversitatea culturală, cunoașterea drepturilor omului și exprimarea liberă a opiniilor. Cu atât mai grav este că legiuitorul ignoră faptul că educația despre gen este esențială în formarea viitorilor magistrați, avocați, medici, psihologi sau profesori. Fără educație despre gen și identitate de gen probleme izvorâte din discriminare, precum violența domestică sau accesul persoanelor trans la medic nu vor fi niciodată rezolvate”, a declarat Teodora Marin, Secretar General al The European Law Students' Association București.

Profesorul universitar Ionela Băluță, de la Facultatea de Științe politice din Universitatea București, susține că „dacă astăzi se interzice predarea unui concept, mâine se va interzice o disciplină”, iar apoi programe de studii și facultăți întregi.

„Acest tip de intervenție politică în spațiul universitar este specific regimurilor politice autoritare/totalitare, încălcând grav principiile democratice. În România, acest tip de intervenție amintește de practicile regimului comunist, care a interzis facultăți întregi și a controlat politic și ideologic conținutul curriculei universitare în toate domeniile socio-umane. Atacul actual asupra studiilor de gen trebuie așadar de-particularizat și înțeles ca o imixtiune și un control al politicului în producerea și transmiterea cunoașterii, care ar trebui reglementată exclusiv de instanțele academice, conform principiului constituțional al autonomiei universitare. Respingerea acestei legi este o decizie obligatorie pentru respectarea acestui principiu, pentru apărarea libertății de gândire și de exprimare și, în consecință, pentru menținerea unui regim democratic în România”, mai spune Băluță.

Potrivit sursei citate, au intervenit în fața CCR și Federația Internațională pentru Drepturile Omului și Centrul pentru Drepturi Reproductive.

„Identitatea de gen nu este o teorie, ci un aspect fundamental al demnității și autonomiei umane. Îndemnăm CCR să declare neconstituționalitatea legii și să evite astfel efectele ei vătămătoare asupra drepturilor grupurilor vulnerabile din România”, explică Arpi Aveitsyan, coordonatoare de litigare strategică a ILGA-Europe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.