Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concedierea directoarei televiziunii publice slovene trezeşte îngrijorare cu privire la libertatea presei

Grupul audiovizual public sloven a destituit-o vineri pe directoarea televiziunii, Natalija Gorscak, provocând îngrijorări ale apărătorilor pentru libertatea presei în Slovenia care se tem că această decizie ar corespunde unei noi ofensive a guvernului conservator împotriva mass-media, potrivit France Presse.

Guvernul premierului Janez Jansa, acuzat că ar copia modelul lui Viktor Orban în Ungaria în privinţa stilului autoritar, în condiţiile în care Slovenia asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene de la 1 iulie, este din ce în ce mai criticat pentru atacurile sale împotriva libertăţii presei în această ţară cu 2 milioane de locuitori.

La puţin timp după revenirea sa la putere în martie 2020, Jansa criticase pe Twitter un reportaj al televiziunii publice (RTV) despre modul său de gestionare a pandemiei de COVID-19, adăugând la adresa jurnaliştilor:"Sunteţi prea mulţi şi prea bine plătiţi!".

"Sperăm ca noul recrut să rezolve această poveste a reportajului fals", afirmase el pe Twitter cu câteva luni mai devreme ca Andrej Grah Whatmough să fie numit la conducerea grupului public de radio şi televiziune, cu susţinerea coaliţiei de centru dreapta pe atunci la putere.

Potrivit lui Grah Whatmough, directoarea televiziunii publice, Natalija Gorscak, a fost demisă vineri din cauza lipsei sale de viziune şi a erorilor de management.

Dar aceasta a afirmat la rândul său că a fost destituită pentru că nu a urmat "cererile" lui Grah Whatmough "privind schimbări în programe şi echipe".

"Înlocuirea conducerii televiziunii este o primă etapă în reducerea independenţei editoriale a unei televiziuni publice", avertizase săptămâna trecută Asociaţia Jurnaliştilor Sloveni (DNS).

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi exprimase la începutul lunii îngrijorările faţă de ameninţările la adresa libertăţii presei în Slovenia, subliniind că "media libere, critice, care joacă un rol de supraveghere a activităţilor guvernamentale" reprezintă "esenţa democraţiei".

Ursula von der Leyen îi ceruse de asemenea lui Janez Jansa, care a privat de dotarea cu fonduri publice agenţia de presă naţională STA, să "găsească o soluţie rapidă pentru a debloca aceste fonduri".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.