Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concediu medical pentru îngrijirea copilului. Cum se acordă în 2024 şi cum se impozitează

www.agerpres.ro
copii bolnavi

Concediul medical pentru îngrijirea copilului a suferit mai multe modificări. Acest tip de concediu poate să fie primit atât de părinții naturali, cât și de cei adoptivi sau tutorii legali, însă aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav face parte din OUG 158 și prevede că persoanele salariate pot beneficia de un stagiu de asigurare de minimum șase luni.

Concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav și-a modificat perioada standard a vârstei copilului de la care părinții pot primi concediu din partea angajatorului, de la 7 la 12 ani sau chiar până la 18 ani în cazul în care copilul în cauză are un handicap, pentru afecțiunile intercurente.

Vârsta minimă pentru ca un copil să fie lăsat singur în casă

Motivația din spatele acestei majorări de vârstă este că un copil de șapte ani nu poate sta singur acasă pentru a se îngriji și nu își poate administra singur medicamentația necesară pentru a se însănătoși.

Vârsta care este considerată minimă pentru ca un copil să fie lăsat singur în casă, însă nu pentru o perioadă care să depășească câteva ore, potrivit psihologilor pe care i-au citat parlamentarii, este de 12 ani, potrivit avocatnet.ro.

Condiţii pentru a primi indemnizația pentru îngrijirea copilului în 2024

Salariatul ce vrea să primească concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni de dinainte de solicitarea concediului.

Indemnizația pe care o oferă angajatorul în această situație poate să fie primită numai de unul dintre părinți iar durata de acordare a indemnizației este, de principiu, de maximum 45 de zile calendaristice pe an.

Citește și: O nouă provocare se conturează pe piața din România: invazia uleiului ucrainean. Reacția ministrului Agriculturii

Limita de 45 de zile poate să fie majorată în cazul în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale. În aceste situații, salariații pot sta alături de copilul lor pentru 90 de zile.

Salariatul o să primească un certificat medical pentru îngrijirea copilului, ce o să primească codul 09, iar pentru a se diferenția afecțiunile pentru care salariatul stă acasă cu copilul, se mai adaugă și codul bolii care a determinat acordarea concediului medical.

Cum se impozitează concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Începând cu anul 2024, Guvernul a decis ca mai multe tipuri de concedii să fie impozitate mai mult, printre acestea numărându-se și concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, ce o să fie impozitat cu 10%.

Astfel, începând cu luna ianuarie a anului 2024, indemnizația pentru creșterea copilului bolnav este mai mică față de anii anteriori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.