Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concert vocal-simfonic 'Requiem Parastas' la Oradea, cu soprana Teodora Gheorghiu şi alţi solişti

Radu Pop
Agerpres.ro
Filarmonica de Stat Oradea

Filarmonica de Stat Oradea va prezenta joi un concert vocal-simfonic intitulat "Requiem Parastas", cu patru solişti invitaţi: soprana Teodora Gheorghiu, mezzo-soprana Janetka Hoşco, tenorul Cristian Mogoşan şi baritonul Florin Estefan, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, informează Agerpres.

"Începutul lunii noiembrie marchează în calendarul religios o zi în care cerul se luminează mai mult decât oricând, pentru cei dragi trecuţi în nefiinţă. Data de 1 noiembrie poartă cu ea semnificaţia 'Zilei Morţilor' sau a 'Luminaţiei', atunci îndreptându-se toate gândurile noastre spre cei dragi care nu mai sunt printre noi. Filarmonica de Stat Oradea va prezenta publicului un concert care încearcă să apropie sufletele celor vii de sufletele celor decedaţi, muzica fiind mijlocul cel mai bun prin care lumina să ia naştere pe pământ şi să ajungă până la Cer", a transmis, într-un comunicat, Filarmonica.

Programul concertului este alcătuit din două lucrări profunde şi totodată luminoase prin esenţa lor: Suita "Pelléas et Mélisande" de Jean Sibelius, o poveste tragică a iubirii condamnate şi "Requiem Parastas" de Marţian Negrea, "o lucrare inedită, importantă nu doar pentru creaţia românească, ci şi pentru întreaga creaţie ortodoxă" (potrivit comunicatului).

"Textele care pot fi auzite în Requiem Parastas sunt preluate din slujba ortodoxă de parastas. Mai mult de atât, ordinea acestora este chiar cea întâlnită pe parcursul slujbei. Temele lucrării sunt reprezentate de cântări tradiţionale, din a căror dezvoltare se naşte discursul muzical. Aceste teme sunt preluate de la Biserica Mitropolitană din Sibiu şi aparţin stilului neo-bizantin, în forma regională întâlnită în sudul Transilvaniei. Astfel se întâlnesc caracteristici care îmbină folclorul cu muzica religioasă", se menţionează în comunicatul de presă.

După concertul de joi seară, soprana Teodora Gheorghiu va susţine sâmbătă şi Recitalul Schubert, în cadrul Turneului Naţional de Lieduri, alături de pianista Diana Ionescu.

Solistă a Operei de Stat din Viena, Teodora Gheorghiu s-a născut la Braşov în anul 1978 şi a studiat la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj în anul 2002 în rolul Reginei Nopţii din opera "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart. În acelaşi rol a fost distribuită un an mai târziu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. De asemenea, soprana a câştigat bursa vieneză "Herbert von Karajan" şi Premiul al II-lea la Concursul "George Enescu" din Bucureşti. Astfel s-a deschis poarta către cariera sa internaţională. Pe lângă repertoriul de operă, Teodora Gheorghiu abordează şi repertoriul vocal-simfonic şi cel de lied.

Mezzo-soprana Janetka Hoşco a început studiul muzicii în oraşul natal, Oradea, şi a continuat la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, fiind în prezent studentă la clasa de canto a lect. univ. dr. Florin Estefan. Printre realizările sale profesionale se numără Premiul I obţinut la Concursul Internaţional "Emanuel Elenescu" de la Piatra-Neamţ. Janetka Hoşco a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca cu rolul Olga din "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.