Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluzia lui Ion Cristoiu: 'Ca și Frica de Coronavirus, Frica de Război e pe cale să creeze o nouă categorie de îmbogățiți'

Ion Cristoiu

Gazetarul Ion Cristoiu remarcă faptul că frica de pandemie a fost înlouită cu cea de război. Numai că sistemul rămâne la fel: atât mediatic, cât și financiar, arată Ion Cristoiu pe blogul său personal CristoiuBlog.ro. Redăm mai jos editorialul jurnalistului.

„Cu ceva timp în urmă, mai precis în editorialul din 17 mai 2021 de pe cristoiublog.ro, scriam sub titlul În România s-a proclamat în chip solemn Sfîrșitul Pandemiei:

„De la începutul Pandemiei, cînd am fost întrebat pe stradă sau la televizor cînd se va sfîrși Pandemia, am răspuns:

Cînd nu se va mai da la televizor nimic despre Pandemie.

Am ținut să subliniez că Pandemia a fost un pericol real supradimensionat nu numai la noi, dar și în alte locuri, de cultivarea lui mediatică.

Această cultivare a depins atît de pozițiile Autorităților, cît și de indicațiile primite de presă.”

Observația izvora din atmosfera de sfîrșit de Pandemie creată de Presă:

„E mai mult decît semnificativ că atmosfera veselă, tipică, de Final de Pandemie, a fost creată de Presa Miluită.

Au dispărut de pe ecrane cioclii apocaliptici.

Televiziuni precum Digi 24, afirmate pînă acum drept gardiene ale atmosferei de panică, au dat-o brusc pe Geamparale.

Liderii de opinie care administrau bocanci în botul celor care cereau renunțarea la restricții aplaudă acum Proclamarea solemnă a Finelui Pandemiei.

Erau niște Vasile Roaită al Pericolului întruchipat de Coronavisrus.

Acum sînt niște interpreți ai Odei Bucuriei de la Cotroceni.”

Mă refeream, invocînd rolul presei în sfîrșitul Pandemiei, la atmosfera de teamă creată nu numai în România, dar și în întreaga Europă, de ceea ce am putea numi reflectarea Pandemiei în mass-media.

Nu spun – așa cum fac autorii teoriilor conspiraționiste – că virusul n-a existat și că totul a fost o manipulare mediatică. Spun, așa cum spuneam și atunci, că atmosfera de panică era exagerată prin dramatizarea la care presa supunea o realitate adevărată. De ani întregi ca eseist scriu despre dubla realitate care definește lumea modernă:

Realitatea – realitate, realitatea adevărată, obiectivă, cum ar spune filosofii materialiști, și Realitatea din mass media, mai nou și de pe rețelele sociale.

În cele mai multe din cazuri, și nu de ieri de azi, realitatea din mass-media e diferită de cea din realitate. Războiul lumilor, emisiunea radiofonică din 1938, realizată de Orson Welles după romanul lui Wells, a fost o premieră în istoria omenirii:

Pentru prima dată realitatea din mass-media, fără nici o legătură cu adevărata realitate, era atît de puternică încît s-a impus lumii ca realitate obiectivă.

Filosofii idealiști, cum li se zice unor gînditori, susțin că realitatea obiectivă nu există. Ceea ce noi credem a fi realitate obiectivă e o creație a simțurilor noastre.

Pe măsura dezvoltării media, cu deosebire pe măsura amplorii luate de rețelele sociale, mass-media au ajuns la o asemenea putere încît pot convinge sute de milioane de oameni că realitatea născocită de media e realitatea adevărată.

Atît de mare e puterea media de a crea o realitate fără nici o legătură cu adevărata realitate, că mulți oameni, deși iau cunoștință direct de o realitate, n-o cred. Cred, în schimb, realitatea pe care media o prezintă ca fiind adevărata realitate.

Nu numai eu, dar și alți lucizi și mai ales curajoși, în stare să înfrunte Cenzura consensului impusă de Emoția colectivă, am arătat că transformarea Coronavirus într-un pericol pentru Omenire, în războiul care motivează îngrădirea libertăților individuale, a fost un proces perfid prin care date ale realității adevărate au fost falsificate prin exagerare și chiar prin născocire. La vremea respectivă, spuneam în dialogurile Tv de neuitat cu Marius Tucă la Marius Tucă Show, că un instrument de falsificare a realității prin exagerare îl constituie concentrarea atenției exclusiv pe îmbolnăvirile cu Coronavirus. Oamenii se înbolnăveau grav și mureau și de alte boli. Cîtă vreme presa se ocupa doar de cei ce se îmbolnăveau și mureau de Coronavirus, Pandemia părea singura boală existentă pe planetă și singura cauză a morții.

Un alt instrument îl reprezenta ceea ce am putea numi jumătatea plină a paharului. Dacă prezinți exclusiv doar decese de Coronavirus, Pandemia stîrnește frica. Dacă prezinți și însănătoșiri, Pandemia nu mai e atît de periculoasă.

Pun cititorilor această întrebare:

Îmi puteți spune dacă Pandemia mai există sau nu?

Firește că mi se va răspunde:

Pandemia nu mai există.

Cifrele zilnice se difuzează în continuare. Nimeni nu mai e însă atent la ele. Bănuiesc că la ATI mai sunt internați în stare gravă. Bănuiesc că se mai moare de Coronavirus.

Scriu, bănuiesc, pentru că nu mai sînt sigur dacă oamenii se îmbolnăvesc de Coronavirus, dacă mor de Coronavirus.

Cioclii apocaliptici au rămas fără pîine. Cei care ne-au întreținut frica prin profețiile apocaliptice – de la Raed Arafat pînă la Virgil Musta – au dispărut din rîndul vedetelor mediatice. Unii s-au întors în anonimatul de unde veniseră. Alții, precum Raed Arafat, Gabriel Diaconu – s-au reprofilat. Nu mai sînt Cioclii Apocaliptici ai Pandemiei. Sînt Cioclii Apocaliptici ai Războiului.

Aceeași situație e în toată Europa.

Pandemia a dispărut.

A dispărut însă și frica?

Frica în numele căreia s-au interzis libertăți fundamentale.

Frica în numele căreia au fost interzise site-uri și lapidați mediatic toți cei care încercau să-și păstreze luciditatea.

Frica în numele căreia s-a jefuit avuția națională, s-a ivit o nouă categorie de îmbogățiți:

Îmbogățiții de Pandemie.

Da, a dispărut.

I-a luat locul o altă Frică:

Frica de Război și, mai nou, de Războiul Nuclear.

Frica în numele căreia televiziunile de știri, aceleași care încălcau deontologia, pe motiv că așa ceva se permite în Războiul cu dușmanul numit Pandemie, practică un delir de fake news-uri, pe motiv că așa ceva se permite în Războiul cu dușmanul numit Vladimir Putin.

Frica în numele căreia se închid site-uri, televiziuni și se cere excluderea din viața publică a unor personalități numai și numai, pentru că-și pun întrebări, pentru că vor să înțeleagă ce se întîmplă.

Frica în numele căreia nu mai trebuie să ne întrebăm cum se explică risipirea banilor dați UE de fiecare cetățean european pe doze de vaccin care sînt acum aruncate la canal.

Ca și Frica de Coronavirus, Frica de Război e pe cale să creeze o nouă categorie de îmbogățiți.

Îmbogățiții din comisionul de cumpărare de armament.

Îmbogățiții din afacerea numită Grija statului față de refugiați.

Frica de pandemie a dispărut.

I-a luat locul Frica de Război.

Exploatată de șmecheri pentru a putea obține un ce profit”, a spus Ion Cristoiu, pe blogul său personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.