Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluziile coraportorilor APCE după vizita în Republica Moldova

moldova ue

Consiliul Europei aşteaptă de la autorităţile Republicii Moldova implementarea reformelor care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice. Recomandarea a fost făcută de coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson, care au făcut săptămâna trecută o vizită de documentare la Chişinău.

Cetăţenii moldoveni nu au încredere în guvernare, iar Republica Moldova este capturată de oligarhi - au constatat raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson. Concluziile coraportorilor au fost publicate pe pagina electronică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Coraportorii subliniază că din partea autorităţilor sunt aşteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice. Leskaj şi Jónasson au încurajat autorităţile Republicii Moldova să adopte şi să pună în aplicare reforme anunţate ce ţin de independenţa sistemului judiciar, pluralismul şi independenţa mass media, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului bancar. Totodată, coraportorii APCE şi-au exprimat dorinţa ca şedinţele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, să fie deschise. În prezent, acestea de desfăşoară cu uşile închise. Deputatul democrat Sergiu Sârbu susţine că autorităţile au început deja realizarea mai multor reforme.

Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei în 1995, când şi-a asumat o serie de angajamente, cum ar fi reforma Procuraturii, dar care nu au fost îndeplinite nici până în prezent. Astfel, ea este monitorizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de peste 20 de ani. Premierul Pavel Filip a declarat recent că autorităţile îşi doresc finalizarea etapei de monitorizare, dar experţii de la Chişinău susţin că Republica Moldova încă nu este pregătită pentru aşa ceva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.