Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concurență acerbă în rândul conservatorilor germani pentru scaunul lui Merkel. Disensiunile fără precedent ar putea duce la ruperea alianței CDU cu CSU

Die Welt
Laschet Soeder

Dreapta germană rămâne mai divizată ca niciodată cu privire la desemnarea liderului care să-i urmeze Angelei Merkel la toamnă, după ce duminică seară nu s-a reuşit identificarea unui compromis, contrar aşteptărilor, transmite AFP preluat de agerpres.

Concurenţa internă în rândul conservatorilor în vederea alegerilor legislative din 26 septembrie îl opune pe preşedintele Partidului Creştin Democrat (CDU), Armin Laschet, un moderat, susţinător al continuării abordării centriste a Angelei Merkel, liderului partidului bavarez aliat (CSU), Markus Säder, care se situează politic mai la dreapta.

Primul are drept atuuri faptul că se află în fruntea unei formaţiuni mai mari şi este susţinut de principalele cadre din conducerea partidului. Însă popularitatea sa în rândul opiniei publice este scăzută, fiind mult depăşită de cea a rivalului său.

Potrivit unui sondaj recent realizat de canalul ARD, 44% din germani consideră că Markus Säder este cel mai potrivit pentru a conduce conservatorii în alegeri, comparativ cu 15%, care îi sunt favorabili lui Laschet.

Într-o primă fază într-o formă latentă, această concurenţă internă s-a transformat de o săptămână într-o opoziţie frontală, în contextul în care Angela Merkel a anunţat că părăseşte puterea după alegeri.

Iniţial, cei doi rivali au dat asigurări că vor ajunge la un acord între ei înainte de sfârşitul săptămânii. Însă duminică seara la miezul nopţii nu se ajunsese la un acord, deşi negocierile au continuat noaptea târziu la Berlin între cei doi concurenţi.

"Fiecare insistă pentru candidatura sa", scrie cotidianul Bild.

Markus Säder pare cu atât mai puţin dispus să cedeze cu cât duminică a obţinut, cu o foarte mare majoritate, sprijinul organizaţiei Tinerilor conservatori germani, iar anumiţi lideri ai partidului Angelei Merkel i-au acordat sprijinul.

Dacă cei doi nu reuşesc să decidă între ei, decizia ar putea reveni deputaţilor ambele părţi, care se întâlnesc marţi.

Într-o astfel de variantă, Markus Säder ar putea să îşi vadă şansele crescând deoarece beneficiază de susţinerea bazei partidului, în timp ce rivalul său este susţinut de membri din conducerea partidului.

O astfel de confruntare între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Social-Creştină (CSU) este un eveniment rar întâlnit în alianţa pe care aceste două partide au format-o după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Cu toate acestea, o confruntare similară s-a produs în momentul deciziei candidaturii pentru cancelarie în 1980. La acea vreme, câştigător a ieşit bavarezul Franz Josef Strauss.

Cele două formaţiuni "se ucid reciproc", avertizează cotidianul Bild, în timp ce Der Spiegel atrage atenţia asupra riscului ca alianţa să se rupă.

Un politician local al CDU, apropiat de Armin Laschet, a ameninţat la acest sfârşit de săptămână să rupă pactul de neagresiune încheiat între cele două partide: democrat-creştinii să nu prezinte candidaţi în Bavaria, iar CSU să procedeze similar în restul ţării."Dacă Säder vrea să îşi impună candidatura pentru cancelarie, dacă vrea să distrugă CDU, atunci instalarea CDU în Bavaria nu ar trebui să mai fie tabu", a susţinut Dennis Radtke.

Între timp, Angela Merkel, care a anunţat că nu intenţionează să intervină în stabilirea succesorului său, păstrează tăcerea.

Cu toate acestea, ea este considerată parţial responsabilă de discordia apărută la încheierea "domniei" sale de 16 ani, întrucât timp de ani de zile şi-a eliminat concurenţii interni şi a împiedicat apariţia unei succesiuni naturale.

Unii politicieni din CDU consideră însă că politiciana ar trebui să intervină în acest moment pentru a împiedica ca această bătălie să slăbească definitiv tabăra conservatoare în perspectiva alegerilor legislative.

Partidul este deja criticat pentru gestionarea haotică a epidemiei de COVID-19, scăzând la 28% din intenţiile de vot, în timp ce Verzii se bucură de o cotă de popularitate de 20%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.