Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concurență mare la Premiul Nobel pentru Pace 2021: 329 de candidați numai unul și unul, printre care Donald Trump, Greta Thunberg, Alexei Navalnîi , OMS și BLM

Nobel

Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021, a anunţat luni Institutul Nobel, potrivit AFP.

Lista este secretă, dar diverse informaţii publice apărute până acum relevă că printre propuneri se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fostul preşedinte american Donald Trump, activista pentru mediu Greta Thunberg, opozantul rus Alexei Navalnîi sau mişcarea Black Lives Matter, scrie agerpres.ro.

Citește și: AUR, intervenție de ultimă oră în privința pașaportului de vaccinare european! Solicitare către autoritățile Statului Român

Candidaturile, care sunt mai puţine în acest an comparativ cu numărul record de 376 înregistrat în 2016, sunt repartizate între 234 de persoane şi 95 de organizaţii, a precizat Institutul Nobel.

Numele candidaţilor rămâne secret timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care i-au propus - parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari - pot alege să le dezvăluie identitatea.

Citește și: Emil Constantinescu o spulberă pe Clotilde Armand: Nu știe ce vorbește!

Printre candidaturile cunoscute se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa Vaccinului (GAVI) şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii (CEPI), în prima linie a mobilizării împotriva pandemiei de COVID-19, care afectează întreaga lume de un an.

"A fost un an special, marcat de COVID-19, şi ar fi fost surprinzător dacă acest lucru nu s-ar reflecta în natura candidaturilor", a comentat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad, fără a face alte precizări.

Citește și: Medicul Emilian Imbri trage un puternic semnal de alarmă: ‘Numărul persoanelor care vin spre spital, de vreo două săptămâni a crescut. Acum două săptămâni de exemplu, aveam 200 de locuri libere în spital, astăzi avem 82’

Au fost de asemenea propuse organizaţii neguvernamentale de apărare a libertăţii presei precum Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), opozanţi precum belarusa Svetlana Tihanovskaia sau rusul Alexei Navalnîi, mişcarea Black Lives Matter şi activista de mediu Greta Thunberg din Suedia.

Printre nominalizaţi se numără şi fostul preşedinte american, Donald Trump, ginerele său, Jared Kushner, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, creditaţi cu progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi cu eforturile de apropiere între Israel şi ţări din lumea musulmană.

Citește și: Ludovic Orban: ‘În cursul acestei săptămâni, cel târziu începutul săptămânii viitoare se pot finaliza toate procedurile de numire a prefecților și subprefecților’

A fi propus pentru premiu nu înseamnă a primi girul Comitetului Nobel care, înainte de a acorda Nobelul pentru Pace, acceptă toate candidaturile, atât timp cât au fost trimise până la data-limită de 31 ianuarie de către persoane care au acest drept.

Printre alţi candidaţi cunoscuţi se mai află NATO, forţele pro-democraţie din Hong Kong, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), o campanie pentru interzicerea roboţilor care ucid şi mişcarea de cercetaşi.

Citește și: De Mărțișor, Monica Pop îl face KO pe Vlad Voiculescu: ‘L-au făcut de rușine și propriii colegi! Nu există virus pe suprafețe’

Comitetul Nobel îşi va anunţa alegerea la 8 octombrie.

În 2020, Premiul Nobel pentru Pace a ajuns la Programul Alimentar Mondial (PAM), cea mai mare organizaţie umanitară mondială de luptă împotriva foametei.

Citește și: Marcel Ciolacu îi ia partea Renatei Weber: ‘Cum să ataci Avocatul Poporului?’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.