Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnare la 6 ani de închisoare pentru un şef de instituţie publică, într-un dosar DNA

justitie procurori

Andrei Seto, Directorul Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bacău, împreună cu alți doi inculpați, au fost condamnați vineri, pe baza unui dosar instrumentat de DNA Bacău, pentru fapte de corupție, potrivit jurnalfm.ro.

Tribunalul Bacău a hotărât să îl condamne pe inculpatul Andrei Seto la pedeapsa principală rezultantă de 6 (șase) ani și 2 (două) luni închisoare:

–5 ani pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei;

– 3 (trei) ani și 6 (șase) luni închisoare pentru comiterea infracţiunii constând în fapta persoanei care, având sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, îndeplinește pentru acesta vreo însărcinare, intermediază ori înlesnește efectuarea unor operațiuni comerciale sau financiare ori participă cu capital la un asemenea operator economic, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit.

Instanța „dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului SETO ANDREI, aplică pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an și 2 luni închisoare, inculpatul având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 6 (șase) ani și 2 (două) luni închisoare.

În același dosar au mai fost condamnați: Vasile Sorin Bardașu, la 5 (cinci) ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și Angela-Nicolata Roca, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Decizia Tribunalului Bacău poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Bacău au reţinut că în cursul anului 2013, inculpatul Andrei Seto, în calitatea de director OJFIR şi în scopul de a obţine pentru sine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, l-a determinat şi ajutat pe inculpatul Vasile Sorin Bardaşu, să depună în numele unui membru al familiei, la Grupul de Acţiune Locală „Colinele Tutovei”, înscrisuri false şi inexacte în vederea obţinerii, în cadrul Măsurii 112, a unui sprijin financiar nerambursabil. Înscrisurile respective atestau în mod inexact şi nereal că persoana respectivă ar fi beneficiara proiectului şi că ar îndeplini condiţiile de eligibilitate. Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei, ce a fost parţial însuşită de inculpaţii Andrei Seto, Vasile Sorin Bardaşu şi persoana în numele căreia s-au depus documentele.

„Deoarece inculpatul Bardaşu Vasile Sorin a renunţat la administrarea fermei înfiinţată în condiţiile de mai sus, în perioada martie 2015 – 07.07.2016, de această firmă s-a ocupat inculpatul Seto Andrei, deşi funcţia pe care o deţinea nu-i permitea acest lucru (achiziţii de furaje, coordonarea activităţilor desfăşurate de persoana care îngrijea animalele, efectuarea de tratamente veterinare, etc.)”, spun procurorii. Din anchetă a mai rezultat că la data de 6 decembrie 2013 inculpata Angela Nicoleta Roca a depus la Grupul de Acţiune Locală „Colinele Tutovei” înscrisuri false în vederea obţinerii în cadrul Măsurii 112 a unui sprijin financiar nerambursabil prin care crea aparenţa că îndeplineşte condiţiile minime de acordare a sprijinului. „În realitate, inculpata nu îndeplinea aceste condiţii, întrucât nu era membră a familiei de fermieri, nu a prestat activităţi agricole anterior depunerii cererii de finanţare şi nici nu a urmat cursurile de calificare profesională menţionate în certificatul de calificare. Ulterior, ca urmare a acestor demersuri, inculpata Roca Angela Nicoleta a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 178.840 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 357.680 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.