Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnări definitive în dosarul Microsoft

ciocanel judecator

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat luni definitiv pe cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft. Un complet format din cinci judecători de la ÎCCJ a admis apelul DNA şi a majorat pedepsele date în primă instanţă celor patru inculpaţi.

* Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce iniţial primise 2 ani cu executare.

* Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, după ce în prima instanţă a luat 2 ani cu executare.

* Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, în primă instanţă primind 3 ani cu executare.

* Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare (1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare - în primă instanţă).

Totodată, Înalta Curte a decis şi confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocoş (3.700.000 euro - în primă instanţă). Instanţa a dispus şi confiscarea de la omul de afaceri Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari şi un milion de euro (un milion de euro - în prima instanţă). În schimb, judecătorii au menţinut sumelor confiscate de instanţa de fond de la ceilalţi doi inculpaţi din dosar, şi anume de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Cei patru condamnaţi urmează să fie încarceraţi în cursul zilei de luni. Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.