Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie CEDO: Condamnările pentru insultarea președintelui au efect 'terifiant' în Turcia

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că arestarea unui bărbat în baza legii privind insultarea preşedintelui în Turcia a încălcat libertatea de exprimare, CEDO cerând Ankarei să modifice actul normativ în cauză, transmite Reuters.

În 2017, Vedat Sorli a primit o pedeapsă de 11 luni de închisoare după ce a publicat pe Facebook o caricatură şi o fotografie în care apărea preşedintele Recep Tayyip Erdogan, însoţite de comentarii satirice şi critice.

Nu a existat nicio justificare pentru detenţia lui Sorli şi pentru arestul preventiv, a subliniat CEDO.

''O astfel de sancţiune, prin însăşi natura sa, a avut în mod inevitabil un efect terifiant asupra disponibilităţii persoanei vizate de a-şi exprima opiniile sale cu privire la chestiuni de interes public'', a adăugat instanţa de la Strasbourg, potrivit căreia procedurile penale împotriva lui Vedat Sorli sunt ''incompatibile cu libertatea de exprimare''.

Mii de oameni au fost puşi de acuzare şi condamnaţi pentru insultarea lui Erdogan în ultimii şapte ani.

În 2020, 31.297 de anchete au fost lansate în legătură cu această acuzaţie şi 3.325 de cazuri dintre acestea s-au soldat cu condamnări, potrivit Ministerului Justiţiei.

Începând din 2014, anul când Recep Tayyip Erdogan a devenit preşedinte al Turciei, au fost lansate 160.169 de anchete pentru insulte la adresa şefului statului turc, fiind pronunţate condamnări în 12.881 de cazuri.

Conform CEDO, legea în cauză ar trebui să fie amendată pentru a garanta că oamenii au libertatea de a-şi exprima opiniile şi de a împărtăşi idei, fără ca autorităţile să interfereze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.