Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiția PSD pentru a vota bugetul în Parlament

psd sigla

Senatorul PSD Gabriela Firea afirma ca social-democratii au convenit sa sustina, în Parlament, proiectul de buget pentru anul 2016, cu conditia ca masurile de impulsionare a cresterii economice, promovate de catre Guvernul Ponta, sa fie continuate si de Cabinetul Ciolos.

Potrivit unui comunicat de presa, citat de AGERPRES, Gabriela Firea sustine ca PSD intentioneaza sa aduca amendamente, în comisiile parlamentare de specialitate, proiectului bugetului de stat, astfel încât acesta sa fie adus 'la o forma cât mai acceptabila' din punctul de vedere al social-democratilor.

'Proiectul de buget pentru anul 2016 a fost supus dezbaterii publice si, dincolo de disputele deja iscate în spatiul public, e de remarcat ca documentul respecta abordarea Guvernului precedent, adica impulsionarea cresterii economice, concomitent cu masuri care sa asigure solidaritatea sociala si transferul acestei cresteri catre cetateanul de rând. Aceasta a fost principala conditie pe care PSD i-a pus-o premierului Ciolos pentru a vota bugetul în Parlament, iar mai departe putem discuta asupra anumitor modificari punctuale, însa nu vom accepta argumente doar de ordin contabil. Guvernul va trebui sa aduca în Parlament argumente serioase, subsumate unei viziuni specifice, cu care putem sau nu sa fim de acord!', precizeaza senatorul PSD, potrivit comunicatului.

Gabriela Firea atrage atentia asupra faptului ca, în opinia social-democratilor, 'cel mai mare neajuns îl reprezinta renuntarea, pentru moment, la majorarea salariului minim la 1.200 de lei'.

'Respingem parerea dnei ministru Dragu, potrivit careia salariul minim este de natura sa distruga mediul privat! Precedentele majorari, care au adus România pe un loc fruntas în Europa în ce priveste dinamica salariului minim, nu au distrus economia privata. Am retinut ca nu este vorba de o renuntare la aceasta majorare, ci doar de o amânare care sa permita realizarea unei evaluari. Din punctul nostru de vedere, orice amânare a acestei masuri, cuprinse în bugetul întocmit de Guvernul Ponta si acceptata la discutiile privind sustinerea de catre PSD a noului guvern, va trebui sa fie fundamentata clar: ce anume evaluari se vor face, dupa ce criterii, care este termenul? Numai în acest fel vom avea garantia ca nu este vorba de o amânare sine die a acestei masuri', arata senatorul social-democrat.

Potrivit acesteia, Guvernul Ciolos a alocat Ministerului Transporturilor un buget diminuat, situatie care ar putea conduce la sistarea lucrarilor pentru anumite obiective de infrastructura.

'Dupa ce în fiecare din ultimii patru ani principala acuzatie adusa Guvernului Ponta de catre Opozitie a fost aceea ca, pentru a mentine în limitele convenite deficitul bugetar afectat de cheltuielile sociale, a renuntat la investitii, cu precadere la cele de infrastructura, iata ca si Guvernul Ciolos are aceeasi abordare. Guvernul a repartizat Ministerului Transporturilor o suma cu 7,6% mai mica decât cea din acest an, ceea ce afecteaza alocarile pentru anumite obiective, cum ar fi autostrazile Lugoj-Deva si Sebes-Turda, situatie care ar putea duce la sistarea lucrarilor. Doamna ministru Dragu sustine ca, pentru 2016, a crescut cuantumul alocarilor pentru CNADNR, dar în raport nu cu alocarea din 2015, ci cu executia preliminata. Ori au fost nenumarate situatii în care din motive administrative (birocratice) nu au fost executate anumite lucrari', mai spune Gabriela Firea.

De asemenea, senatorul PSD subliniaza faptul ca masurile de austeritate si-au dovedit, în trecut, ineficienta, adaugând ca social-democratii sunt pregatiti sa ia atitudine în cazul unui eventual atac la 'ideea de a transfera cetateanului efectele cresterii economice'.

'Am luat nota si de îngrijorarile exprimate de reprezentantii Consiliului Fiscal care considera ca o crestere a cererii de consum superioara cresterii PIB poate genera dezechilibre majore, asemanatoare cu cele de dinainte de criza, când economia crestea cu 7% si consumul cu 10-12%. Austeritatea si-a dovedit deja cu prisosinta ineficienta, nu doar în România, ci mai peste tot în Europa, si speram doar ca nu asistam la un atac concertat la ideea de a transfera cetateanului efectele cresterii economice. Într-o astfel de eventualitate, vom lua cu siguranta atitudine, mai ales ca pericolele care ni se vântura pe post de argumente nu au o baza reala', precizeaza senatorul PSD.

Gabriela Firea face referire si la discutiile iscate în jurul finantarii Bisericii de la bugetul de stat, afirmând ca acest subiect ar putea fi abordat si în consultarea publica pe marginea proiectului de buget.

'Sustinerea de la buget a investitiilor în lacase de cult a suscitat o vie disputa în spatiul public, în ciuda valorii nesemnificative a acestor alocari în raport cu dimensiunea bugetului, dar si cu contributia Bisericii la bunul mers al societatii. Probabil ca data fiind înversunarea celor care îl sustin, subiectul va fi abordat si în consultarea publica pe marginea bugetului la care nou înfiintatul minister al Dialogului a invitat societatea civila. O initiativa interesanta pe fond, desi criticabila pe forma, a carei eficienta va putea fi evaluata în functie de propunerile care se vor face si mai ales a gradului de acceptare a amendamentelor. Vom vedea daca se va dovedi a fi mai mult decât un exercitiu laborios de imagine si în ce masura se suprapune sau substituie activitatii parlamentare', conchide aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.