Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiții inumane de lucru pentru grănicerii din Sighetu Marmației: Personalul operativ 'condamnat' să stea sub cerul liber 12 ore fără un loc de refugiu

www.ct100.ro
politia de frontiera

Personalul operativ din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, care acoperă aproximativ 300 de kilometri din frontiera stat româno-ucraineană, este nemulţumit de lipsa unor adăposturi care ar trebui să existe în zona de patrulare, a declarat, vineri, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Frontieră (SNPF), Alin Caraba, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SURSE - Liviu Dragnea i-a pregătit întrebarea DECISIVĂ lui Tudorel Toader: când se decide soarta ministrului Justiției

"Situaţia e destul de complicată, iar dacă ne gândim că patrularea în zona frontieră este permanentă şi nu există nici un adăpost, putem spune că e chiar foarte dificil. Pe toate zonele de patrulare nu există nici un adăpost, iar oamenii trebuie să stea sub cerul liber indiferent de anotimp. (...) O patrulă stă în aer liber aproape 12 ore, indiferent de starea vremii, timp în care mai doresc să servească masa. E un serviciu destul de complex care necesită atenţie sporită, concentrare şi ar fi necesar un loc cu un minim confort pentru a putea mânca sau a se adăposti de capriciile vremii, însă nimeni nu se gândeşte la acest aspect", a spus Alin Caraba.

Potrivit acestuia, recent un coleg al său din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei a postat imagini pe pagina web a sindicatului cu condiţiile grele de supraveghere a frontierei de stat româno-ucrainene, în care se putea vedea un adăpost improvizat şi stratul mare de zăpadă.

"Erau imagini din zona Tisa, frontiera cu Ucraina, zăpadă mare şi un adăpost improvizat făcut, probabil, de colegii noştri. Efectul postării imaginilor a fost urmat la scurtă vreme de distrugerea respectivului adăpost, poate la cererea şefilor, că e singura explicaţie", a declarat Alin Caraba.

Vicepreşedintele SNPF a admis că refolosirea vechilor pichete grănicereşti este exclusă, având în vedere gradul mare de uzură morală, costurile de întreţinere dar şi schimbarea modului de lucru al Poliţiei de Frontieră începând cu anul 2000.

În replică, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei, Radu Lungu, a precizat, că la Sectorul PF Sighetu Marmaţiei dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat se realizează în funcţie de datele şi informaţiile existente, situaţia operativă, personalul şi tehnica din dotare.

"Din cauza configuraţiei terenului din zona de responsabilitate a acestei structuri, supravegherea frontierei de stat este realizată, de regulă, prin efectuarea de misiuni pedestre, pe aliniamentul 1, în zonele de risc identificate. (...) Pe timpul sezonului rece, la SPF Sighetu Marmaţiei sunt realizate misiuni de patrulă de cercetare terestră, supraveghere, verificare a mijloacelor de control, post de observare tehnic fără menţinerea poliţiştilor în puncte statice de observare. Misiunile de supraveghere executate în perioadele de timp când temperaturile sunt scăzute sunt realizate din două sau mai multe trimiteri, cu un interval de trei ore între ele, asigurându-se în permanenţă refacerea capacităţii de termoreglare a personalului", a declarat Radu Lungu.

Potrivit acestuia, tot personalul operativ din teren este dotat cu echipament de protecţie adecvat sezonului.

"În perioada 2017-2018, la nivelul SPF Sighetu Marmaţiei au fost distribuite ţinute de protecţie, atât de vară, cât şi de iarnă, precum şi ghete pentru zone muntoase. (...) Având în vedere riscul de îmbolnăvire profesională cauzat de variaţiile de temperatură la care sunt expuşi poliţiştii de frontieră pe timpul executării misiunilor, precizăm că, în conformitate cu prevederile legale, pentru agenţii operativi de la compartimentele Ture Serviciu se acordă sporuri şi indemnizaţii, iar activitatea acestora se încadrează la condiţii speciale de muncă", a spus Radu Lungu.

Purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei a mai subliniat că, asigurarea condiţiilor de muncă pentru poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la frontiera cu Ucraina a reprezentat o prioritate, sens în care în ultimii ani au fost demarate proiecte de investiţii în urma cărora au fost modernizate sedii de sectoare unde îşi desfăşoară activitatea lucrătorii (Sectorul Poliţiei de Frontieră Valea Vişeului, Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret) cu finanţare de la bugetul de stat şi din fonduri europene, respectiv au fost alocate mijloace de mobilitate terestră şi aparatură de supraveghere pentru crearea condiţiilor necesare creşterii capacităţii de intervenţie a personalului propriu.

ITPF Sighetu Marmaţiei deţine inspectorate în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Suceava, asigurând supravegherea frontierei de stat cu Ucraina şi Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.