Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiţiile dintr-o tabără de refugiaţi bosniacă la graniţa cu Croaţia - Lipsă de alimente, scabie şi alte boli

reuters
tabara refugiati

Lucrătorii umanitari au avertizat miercuri asupra condiţiilor precare de sănătate şi igienă dintr-o tabără pentru refugiaţi amenajată în Bosnia, unde sute de migranţi sunt ameninţaţi de scabie şi de alte boli şi duc lipsă de alimente, iar dacă trec graniţa în Croaţia riscă să fie trataţi cu brutalitate de către poliţia croată, relatează agenţia Reuters potrivit Agerpres.

Autorităţile locale din oraşul bosniac Bihac au transferat într-o tabără improvizată cu corturi circa 700 de migranţi asiatici şi nord-africani, la Vucjak, la circa 8 kilometri de frontiera cu Croaţia.

UE şi agenţiile ONU au criticat condiţiile sanitare din acea tabără, care în plus a fost amenajată într-o zonă unde există riscul să se mai găsească mine rămase de pe vremea războiului din anii '90.

''Situaţia sanitară este alarmantă. Mulţi oameni sunt deja infectaţi cu scabie şi mai există şi alte probleme medicale'', afirmă Katarina Zoric, purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii, agenţie care oferă migranţilor din tabăra de la Vucjak mâncare caldă şi obiecte sanitare. Katarina Zoric precizează că Crucea Roşie oferă doar asistenţă medicală de bază, iar unii migranţi din tabără suferă de tuberculoză sau hepatită.

''Aceasta este o tabără de junglă'', spune un migrant pakistanez. ''În fiecare zi omor un şarpe, doi şerpi, ori alte animale'', mărturiseşte acesta.

Peste 33.000 de migranţi au pătruns de anul trecut în Bosnia, dintre care circa 9.000 s-au instalat în zona Bihac sperând că vor putea trece frontiera cu Croaţia pentru a merge mai departe către vestul Europei. Dar mulţi dintre ei s-au lovit de brutalităţile poliţiei croate atunci când au încercat să treacă graniţa. ''Poliţia croată ne bate ca pe animale'', afirmă un alt migrant pakistanez, care mai susţine împreună cu alţi migranţi că poliţiştii croaţi le-au luat banii şi telefoanele, înainte de a-i retrimite înapoi în Bosnia.

Miercuri, trei grupuri de migranţi au fost returnate în Bosnia de poliţia croată, adesea criticată pentru acţiunile dure împotriva migranţilor.

Uniunea Europeană a anunţat marţi că va oferi un ajutor de 14,8 milioane de euro pentru migranţii şi refugiaţii blocaţi în Bosnia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.