Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea ASPA tratează instituția ca pe o feudă

ASPA
ASPA

Controalele dispuse de Primăria Municipiului București la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) scot la suprafață noi nereguli în activitatea acestei instituții. În afara sifonării bugetului ASPA pe diverse achiziții netransparente, controalele au relevat o organizare de tip feuda, în care angajații instituției, în special cei responsabili de prinderea câinilor fără stăpân, răspund nu de normele interne și legale, ci de indicațiile oamenilor care au ajuns să conducă această instituție.

Întregul sistem a fost construit de către persoanele numite la conducerea ASPA în mandatul fostei administrații a Capitalei. În momentul în care actualul Primar al Capitalei a trimis Corpul de Control la ASPA, o parte a conducerii acestei instituții, în frunte cu Directorul General și cu Directorul Operațional, s-a suspendat din funcție și a intrat în concediu medical încă din toamna anului trecut. Mai mult, în tot acest răstimp, aceștia au început să blocheze activitatea instituției, încercând în toată această perioadă să zădărnicească eforturile Primăriei Capitalei de a o eficientiza.

Sistemul unipersonal instituit de șeful operațional al ASPA

Pe lângă neregulile constatate în activitatea directorului general al ASPA, Andrei Mina-Drăghici, raportul Corpului de Control al Primarului General reține și acuzații importante în dreptul directorului operațional al instituției, Claudiu Ancuța. Una dintre acestea se referă la instituirea unui control excesiv asupra structurii pe care o conduce.

Astfel, Raportul arată că Ancuța și-a construit un sistem prin care a preluat controlul sesizărilor făcute în adresa ASPA, devenind singura persoană de contact în relația cu celelalte instituții, cum ar fi Jandarmeria și Poliția. Sistemul i-a permis lui Ancuța să devină o persoană indispensabilă pentru activitatea ASPA și să-și crească, în acest fel, influența personală. Mai mult, acest sistem i-a permis lui Ancuța să blocheze soluționarea sesizărilor în momentul în care acesta a intrat în concediu medical.

Surse de la nivelul ASPA ne-au relatat faptul că directorul operațional este angajat de mulți ani în instituție, iar în tot acest răstimp a încercat să-și consolideze influența personală. La nivelul structurii pe care o conduce nu există reguli și proceduri clare pentru organizarea activității, inclusiv de recrutare de personal, iar acest lucru i-a permis lui Claudiu Ancuța să dispună în mod arbitrar în privința angajaților din subordine.

Aceleași surse ne-au arătat că Ancuța și-a construit personal echipa de prinzători, pentru a-i controla și manipula mai ușor. Mai mult, pentru a-i face și mai dependenți, directorul operațional le-a lăsat mână liberă prinzătorilor de câini de a acționa sau nu în anumite zone sau de a răspunde sau nu la anumite sesizări.

În afară de cele menționate mai sus, raportul Corpului de Control constată și o serie de alte nereguli serioase în activitatea lui Claudiu Ancuța, cum ar fi: lipsa unui plan de acțiuni pentru 2021 a structurii pe care o conduce, gestionarea și utilizarea deficitară a mijloacelor de transport destinate transportului câinilor capturați, lipsa echipamentelor de protecție pentru prinzători, instrumente insuficiente sau deteriorate pentru activitatea de prindere, dar și faptul că, deși a fost numit temporar în funcția de director operațional în 2018, până în prezent nu a fost organizat un concurs pentru ocuparea acestui post.

Algoritmul politic de la ASPA

De menționat faptul că actuala conducere a ASPA a fost instaurată în mandatul fostului Primar al Capitalei. În baza algoritmului politic de la acea dată, instituția a fost pasată de fostul primar în gestiunea ALDE, aliatul politic al PSD, reprezentată de consilierul general Tudor Ionescu. Iar la cârma instituției a fost adus imediat Andrei Mina-Drăghici ca Director general, care în prezent se află în cercetare disciplinară în urma neregulilor constatate de către Corpul de control.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.