Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian solicită măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii româneşti

fonduri europene agricultura

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian solicită măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii româneşti, pentru a putea fi capabilă să asigure hrana populaţiei, conform unei scrisori deschise, remise autorităţilor.

"Criza generată de pandemia de coronavirus impune măsuri urgente nu numai pentru protejarea sănătăţii fiecărui cetăţean, dar şi pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei în următoarea perioadă. Cetăţenii reclamă deja scumpiri semnificative la unele produse alimentare/nealimentare de bază şi îşi manifestă preocuparea cu privire la disponibilitatea acestora şi la evoluţia preţurilor, în condiţiile în care restricţiile devin din ce în ce mai ample, afectând activitatea a milioane de persoane din România. Considerăm că în aceste momente de criză generată de răspândirea COVID-19 se impun măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii româneşti, care trebuie să fie capabilă în acest an să asigure hrana populaţiei, chiar şi în situaţia în care lanţurile de aprovizionare din surse externe devin mai lente sau inoperabile", precizează reprezentanţii CNS Meridian, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Informații importante! Gigi Becali a investit 40.000 de euro în teste

Potrivit acestora, printr-o abordare strategică în contextul actualei pandemii de coronavirus şi prin coordonarea acţiunilor la nivel naţional între instituţiile publice şi organizaţiile relevante din sectorul agroalimentar, există oportunitatea de a fi consolidate capacităţile de producţie agricolă din România şi lanţurile scurte de aprovizionare.

"În vederea asigurării securităţii alimentare a populaţiei, pe o perioadă determinată de timp, apreciem că se impun unele măsuri extraordinare şi urgente de ordin politic şi administrativ, care să permită anticiparea şi contracararea efectelor derivate ale crizei actuale, în ceea ce priveşte accesul la preţuri rezonabile la produsele agroalimentare de bază", se menţionează în scrisoare adresată autorităţilor.

Astfel, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Agro Propact şi Federaţia Sindicatelor Silva propun o serie de măsuri pentru consolidarea securităţii alimentare.

Citește și: Victor Ponta trece la atac: Ce face Guvernul PNL Orban acum când spitalele nu au bani?

Acestea vizează ca, pentru o perioadă determinată de timp, Guvernul României să evalueze oportunitatea impunerii de măsuri pentru descurajarea sau chiar stoparea exporturilor de produse agroalimentare care sunt esenţiale pentru hrana de zi cu zi sau care sunt utilizate ca materie primă de bază pentru industria alimentară, iar producătorii agricoli din ţară să fie sprijiniţi pentru a avea facilitat şi urgentat accesul la finanţarea din fondurile europene şi naţionale dedicate politicii agricole. În

acest sens, afirmă sindicaliştii, reţeaua naţională a Direcţiilor Agricole Judeţene (DAJ) este absolut necesară, atât pentru punerea în aplicare a politicii agricole, dar mai ales pentru îndrumarea şi sprijinirea celor aproximativ 850.000 de fermieri din România.

De asemenea, susţin ei, în această perioadă de criză, specula nu poate fi tolerată, iar în acest sens autorităţile trebuie să evalueze oportunitatea plafonării preţurilor pentru produsele agroalimentare de bază. ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor trebuie să fie instituţia care veghează şi se asigură că românii "nu sunt jumuliţi de speculanţii care vor să profite de această conjunctură nefericită".

Citește și: Senzațional! Imaginile cu tânărul care a mers până în Iași dintr-un sat aflat la 40 de kilometri distanță călare pe cal, au devenit virale pe rețelele de socializare

Totodată, în acest an este vital să fie asigurate stocurile de produse agroalimentare ale ţării, iar în această direcţie Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale trebuie să fie sprijinită cu tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea cu succes a acestei misiuni strategice.

Semnatarii scrisorii mai semnalează că, pe lângă riscurile induse de criza COVID-19, agricultorii se confruntă şi cu riscurile asociate fenomenelor meteorologice. Din acest motiv, consideră că este necesar să se asigure finanţarea Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010-2024.

Aceştia susţin şi funcţionarea şi dezvoltarea Societăţii Naţionale "Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA" - S.A., înfiinţată în baza Hotărârii de Guvern nr. 933/2018, cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcţional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

"Suntem convinşi că această companie, dacă este gestionată în interes naţional, cu bună credinţă şi cu profesionalism, poate să faciliteze accesul produselor ţăranilor fermieri, prin stabilirea unor lanţuri scurte de aprovizionare fermieri-consumatori. Pentru valorificarea întregului potenţial al acestei structuri agro-economice de stat este important să se facă urgent următoarele: investiţii în centre logistice de achiziţie şi prelucrare a mărfii în vederea comercializării în condiţiile cerute de piaţă; investiţii pentru deschiderea de noi magazine; investiţii pentru retehnologizarea Bursei de Peşte de la Tulcea; desemnarea unei conduceri", se mai menţionează în scrisoarea adresată autorităţilor.

De asemenea, semnatarii mai solicită scutiri de impozite acordate fermierilor pentru o perioada de 3-6 luni ţi acordarea de sprijin financiar guvernamental pentru susţinerea activităţilor alternative în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, care, în contextul blocajului pe piaţa lemnului, pot deveni surse de venituri considerabile, contribuind în acelaşi timp la consolidarea securităţii alimentare, dacă se dezvoltă următoarelor tipuri de activităţi: păstrăvării, culegerea şi procesarea, fructelor de pădure, a plantelor medicinale şi a ciupercilor comestibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.