DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Conferința Bucharest Arbitration Days 2023 – transformă capitala într-un hub pe harta arbitrajului comercial internațional

BARD

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a României și Wolters Kluwer România a organizat astăzi, 8 iunie, cea de-a 4-a ediție a Conferinței BUCHAREST ARBITRATION DAYS (BARD).

Evenimentul este organizat cu susținerea Chartered Institute of Arbitrators, Greener Arbitration Europe Committee, Transnational Dispute Management (TDM) și Young Romanian Arbitration Practitioners (YRAP) și se desfășoară în perioada 8-9 iunie a.c.

Anul acesta, a patra ediție a BARD reunește peste 40 de experți în arbitraj internațional din 13 țări, reprezentanți ai instituțiilor de arbitraj, arbitri, consilieri, avocați, furnizori de inteligență artificială etc. În cadrul celor opt sesiuni vor fi abordate subiecte legate de așteptările actuale de la arbitrajul internațional din perspectiva rolului stakeholderilor în procesul de arbitraj. Astfel, Bucureștiul a devenit un hub important pe harta arbitrajului comercial internațional.

Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a României, dl. Ștefan Deaconu a declarat: „România are o poziție strategică în mișcarea capitalurilor între Est și Vest, dar și între Nord și Sud, iar dezvoltarea unei culturi a arbitrajului comercial nu poate fi decât benefică mediului de afaceri. Anul acesta, tema conferinței noastre este Rolul părților interesate în arbitrajul internațional. Toate cele 8 paneluri vor aborda subiecte legate de așteptările actuale de la arbitrajul internațional, din perspectiva rolului părților interesate în procesul de arbitraj. Arbitrajul internațional implică diverse părți interesate, toți acceptând ideea arbitrajului ca un mecanism valid și legitim de soluționare a litigiilor: de la instituții de arbitraj la utilizatori, de la arbitri la consilieri externi, de la finanțatori terți la audieri sau furnizori de inteligență artificială.”

 

Dna. Corina Corbu, Președinte, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a declarat: „Ca judecător nu privesc arbitrajul ca pe o activitate jurisdicțională aflată în competiție cu cea a instanțelor judecătorești și cred că între cele două este o relație evidentă de complementaritate care oferă părților o oportunitate profesionistă specializată de soluționare a litigiului apărut în cazul raporturilor profesionale. Aceasta este perspectiva pe care trebuie să o avem ca judecători (...).”

 

Prof. George Bermann, Director al Centrului pentru Arbitraj Internațional de Comerț și Investiții, Facultatea de Drept din Columbia a declarat: „ În percepția mea Curțile de Arbitraj Internațional au o poziție neutră și vin cu o serie de avantaje pe care le cunoașteți foarte bine, dar merită să fie reamintite: reducerea costurilor și a timpului, modalitatea mai puțin formală de prezenta cazurile, personal specializat, un grad mare de confidențialitate.” În cadrul conferinței Prof. George Bermann a subliniat importanța recunoașterea utilității Curților de Arbitraj ca alternativă pentru Instanța Judecătorească.

 

Backgorund

 

Anul acesta Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a României sărbătorește 70 de ani de existență. Prin urmare, România are o tradiție bogată în domeniul arbitrajului, având o instituție de arbitraj permanentă din 1953 și o practică judecătorească în general receptivă la ideea de arbitraj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.