Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferință despre meniurile regale de sărbători, la Muzeul „Grigore Antipa”

muzeul antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează treia ediție a Conferinței de Crăciun de la Antipa, intitulată „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători”, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Conferința „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători” estesusținută de Ștefania Dinu, istoric, director științific al Muzeului Național Cotroceni. Evenimentul va avea loc vineri, 20 decembrie de la ora 18.00, în Șos. Kiseleff nr. 1, la Muzeul ”Grigore Antipa”, și va fi urmat de o sesiune de autografe oferită de autoarea volumului „Mese și meniuri regale – eleganță, fast și bun gust”, apărut la editura Corint.

Citește și: Polițiștii sunt trimiși în misiuni cu hainele de vară

Prezentarea prezintă modul în care se desfășurau mesele la Curtea Regală a României, în ce consta protocolul și ceremonialul gastronomic utilizat precum și cum se derula viața în acele vremuri.

”Ștefania Dinu ne va purta într-o călătorie fascinantă în timp și ne va dezvălui o panoramă a ceea ce putem denumi generic viața cotidiană la Curtea Regală a României”, arată organizatorii.

Periplul culinar la Curtea Regală a României a fost reconstituit de istoricul Ștefania Dinu, ”cu o extremă atenție la detalii, cu pasiune și fidelitate, prin cercetări amănunțite și documentări temeinice”, se arată în comunicat.

Mesele regale, fie ele de ceremonie sau cotidiene, respectau un anumit protocol. Astfel că, la Curtea regelui Carol I, mesele erau variate: se organizau dejunuri și dineuri de gală cu prilejul unor evenimente, învestiri sau vizite ale unor suverani străini, mese festive prilejuite de sărbătorile tradiționale de Paște, de Crăciun și de Anul Nou, precum și mesele luate de familia regală și invitații săi, printre care, oaspete de seamă era doctorul Grigore Antipa, un apropiat al familiei regale. De altfel, doctorul Antipa era nelipsit și din excursiile pe Dunăre, despre care povestește cu mult farmec Zoe Cămărășescu în memoriile sale: „În preajma pescăritului se ridica, pe ceea ce nouă ni se părea un pãmânt, un chioşc decorat cu plase, năvoade şi ghirlande de nuferi. Acolo se servea masa, care invariabil începea cu o ciorbă pescărească în care fierbeau vreo douăsprezece feluri de peşte din cele ce se găsesc în Deltă; urma crapul la proțap, rumenit la dogoarea cărbunilor din lemn de salcie, peste care se punea un pumn de ierburi aromate. Crapii, de o dimensiune necrezut de mare, erau despicați în lungime şi susținuți de doi proțapi. Icrele negre se mâncau cu lingura mare. Totul era ca în poveşti şi Antipchen (Antipa), neobosit, părea regizorul acestei feerii".

Participarea la conferință este gratuită iar înscrierile se pot face completând un formular de rezervare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.