Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferința `Smart Diaspora 2023, Timișoara – în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat` a fost lansată la sediul Guvernului României

Guvernul Romaniei
Marilen Gabriel Pirtea Ciuca Burduja

La sediul Guvernului României, a avut loc evenimentul de lansare a Conferinței Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat, Timișoara, 11-13 aprilie 2023 – dedicat anunțării principalelor date stabilite în acest nou proiect major al diasporei românești.

La conferință au participat prim-ministrul Guvernului României, Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, consiliera în cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, vice-președintele Academiei Române, Mircea Dumitru, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj, alături de reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

Acest eveniment internațional de referință pentru legătura românilor din diaspora cu societatea românească este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara, UVT, UPT, UMF și USAMVB), alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.

Conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și cristalizarea unor relații strânse alături de cei ce ne reprezintă cu onoare țara în afara granițelor. Vor fi invitați peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară.

Fiind la a cincea ediție, precedată de cele organizate la București (2008, 2010 și 2012) și Timișoara (2016), conferința va include lucrările plenului participanților și workshop-urile exploratorii, în care se vor aborda teme precum:

Știința la frontiera cunoașterii

Frontieră tehnologică și inovare

Provocarea digitalului

Sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități

Antreprenoriat (social, tehnologic, cultural)

Știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate

Universități europene prin ochii smart diaspora

Sectorul neguvernamental – provocări de cercetare

Nicolae Ciucă: „Proiectele de viitor vizează susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară dar și din diaspora. Este o inițiativă cu beneficiu dublu, în jurul cercetătorilor din diaspora urmând să se cristalizeze proiecte și măsuri antreprenoriale importante. Aveți în Guvernul României un aliat de nădejde, pentru reușita acestui proiect major al diasporei științifice românești, organizat la Timișoara în 2023.”

Ligia Deca: „Felicit Alianța Timișoara Universitară pentru că este din nou în avanscena coagulării comunităților universitare puternice, de această dată prin evenimentul dedicat diasporei românești, în 2023, anul în care Timișoara va fi epicentrul cultural al Europei.”

Marilen Gabriel Pirtea: „Evenimentul de astăzi este organizat de Alianța Timișoara Universitară împreună cu UEFISCD, cu sprijinul consistent al Guvernului României și, mai ales, al prim-ministrului. Constantin Brâncuși spunea: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”. Iată că a venit din nou rândul Timișoarei pentru a arăta că are toate reusele culturale și științifice pentru a realiza proiecte mari. Timișoara este un oraș multietnic, multicultural, cu o bogată istorie central-europeană, cu o comunitate de 45 de mii de studenți și cercetători, care îmbogățesc viața culturală și orientează viitorul orașului. Suntem onorați să găzduim acest mare eveniment al României, anul viitor.”

Organizatorii Conferinței vă invită la Timișoara, între 11-13 aprilie 2023, în anul în care se va derula programul Capitalei Europene a Culturii 2023, cu un desfășurător în care va fi înscrisă și ediția a cincea a reuniunii internaționale Smart Diaspora.

Date de contact:  https://timisoarauniversitara.ro/ și https://www.uvt.ro/ și https://uefiscdi.gov.ro/, dar și https://timisoara2023.eu/ro/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.