Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict deschis la Varşovia între preşedinte şi premier. Beata Szydlo merge mai departe cu reforma justiţiei

www.euractiv.com
Beata Szydlo

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat luni că nu va ceda în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în pofida anunţului preşedintelui Andrzej Duda că nu va promulga legile privind reforma Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Magistraturii, acte normative denunţate de opoziţie drept o 'lovitură de stat', care vor reduce independenţa sistemului judiciar din Polonia, transmite DPA, potrivit agerpres.

Szydlo a susţinut că reforma justiţiei reprezintă unul dintre angajamentele făcute electoratului polonez şi că aceasta este absolut necesară, iar veto-ul preşedintelui Duda nu va face decât să încetinească procesul de reformă.

Citeşte şi: TENSIUNI la înălțime între China și SUA: Unde a fost interceptat un avion american de supraveghere

Anterior în cursul zilei de luni, Andrzej Duda anunţase că nu va promulga legile referitoare la reforma Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Magistraturii.

"Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiţie în societate. Legea trebuie să fie rectificată. Reformele în justiţie sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societăţii şi nici să ducă la divizarea ţării. Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a parlamentului - n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto atât proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât şi celui privind Consiliul Naţional al Magistraturii'', declarase Duda, într-o intervenţie televizată.

Intenţia Partidului Lege şi Justiţie, aflat la guvernare la Varşovia, de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii a provocat proteste în Polonia şi critici din partea Uniunii Europene.

Legislaţia, despre care criticii susţin că va slăbi independenţa sistemului judiciar, a fost aprobată săptămâna trecută de legislativul de la Varşovia, dar trebuie să fie promulgată de către preşedintele Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susţinut de Partidul Lege şi Justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.