Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Conflict fără precedent': Dodon acuză un 'act de mare stupiditate' după ce Rogozin a fost declarat persona non grata

facebook
dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacţionat după decizia guvernului de la Chişinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, calificând-o drept un 'act de mare stupiditate politică', în timp ce autorităţile de la Moscova susţin că această decizie ar 'putea destabiliza situaţia în regiune, în particular, şi în Europa, în general', relatează site-ul Unimedia, potrivit Agerpres.

Prin acest gest, autorităţile de la Chişinău 'au implicat Moldova într-un conflict diplomatic şi geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac', a scris Dodon într-o postare pe Facebook.

Vezi şi: Prima MIȘCARE a Rusiei după ce Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

'A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică şi e un mare deserviciu pentru Moldova şi pentru moldoveni. Nu ştiu dacă guvernanţii fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduşi ca nişte marionete de peste Ocean', a adăugat el. 

'Cu părere de rău pentru Moldova şi pentru cetăţeni, această guvernare duce ţara cu viteză maximă spre un grav accident politic şi geopolitic. Când ne vom izbi, vom simţi cu toţii consecinţele, pe ani înainte', a estimat Dodon în continuare, susţinând mai departe că această decizie va avea implicaţii negative şi asupra relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Rusia. 

Hotărârea declarării lui Rogozin persona non grata a fost luată de guvernul Republicii Moldova, în urma unei solicitări din partea ministrului de externe Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău dacă autorităţile moldoveneşti îi vor oferi garanţii de securitate şi de survolare a spaţiului aerian al tuturor ţărilor de tranzit, precizare care vine după ce România a refuzat survolul avionului în care se afla. 'Vicepremierul Rogozin a făcut declaraţii la adresa autorităţilor Moldovei care poartă un caracter ofensator şi denigrator', a explicat ministrul Galbur, citat de Publika.md. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE de la Chişinău pentru a i se comunica această decizie.

Vezi şi: 'Prag pentru abuz', varianta UE: Sub 10.000 de euro prejudiciu, fără dosar penal

Ulterior şi ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost convocat la MAE rus pentru a i se transmite un protest. MAE de la Moscova a emis şi o declaraţie în care critică ceea ce a numit 'paşii iresponsabili ai Chişinăului care urmăresc să submineze în mod deliberat relaţiile ruso-moldoveneşti'. Aceste acţiuni ar 'putea destabiliza situaţia în regiune, în particular, şi în Europa, în general', se mai arată în declaraţia MAE rus, publicată de Reuters şi Unimedia. 

Cât despre reacţia lui Rogozin, potrivit portalului Deschide.md acesta nu a comentat deocamdată decizia Chişinăului şi doar a retransmis pe Facebook mesajele publicate de preşedintele Igor Dodon şi liderul UTA Găgăuzia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.