Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict intern la Loteria Română: Acuzaţie de selecţie clientelară a angajaţilor care au scăpat de şomaj tehnic

loteria romana

Sindicatul Liber "LOTO", din cadrul Loteriei Române, acuză conducerea companiei că a selectat pe criterii clientelare membrii grupului de continuitate, care au scăpat de şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă.

Loteria Română a anunțat că își suspendă, începând cu data de 18 martie, activitatea. Agențiile loto vor fi închise până la o dată care urmează să fie comunicată. Angajaţii companiei au fost trimişi în şomaj tehnic, cu excepţia unui grup de continuitate care are rolul de a asigura activitatea esenţială pe perioada stării de urgenţă. Sindicatul Liber "LOTO" acuză conducerea că a selectat pentru grupul de continuitate inclusiv persoane angajate recent, în loc să fie alese persoane cu experienţă în cadrul companiei. Sindicatul oferă ca exemplu cazul unui angajat temporar, încadrat pe data de 3 martie 2020 în funcţia de economist principal I (poziţia 5 din documentul de mai jos).

Sindicaliştii din Loteria Română solicită ca, pe perioada şomajului tehnic, angajaţii care au un salariu mai mic decât salariul mediu brut pe economie să beneficieze de o indemnizaţie egală cu 100% din salariu. 75% să fie asigurat de stat, iar 25% de companie din buget propriu. De asemenea, se solicită suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţiei şi ai Adunării Generale a Acţionarilor, precum şi alte cheltuieli de deplasare şi protocol. Sindicatul mai cere ca în această perioadă să nu se facă promovări în funcţie, angajări şi mojorări salariale. Sindicaliştii se oferă să ajute compania fără costuri suplimentare, în condiţiile în care angajaţi aflaţi în perioada de probă au fost selectaţi să facă parte din grupul de continuitate.

UPDATE - Replica Loteriei Române:

"In lumina adevarului si a tuturor eforturilor pe care C.N. "Loteria Romana" S.A. le depune in aceasta perioada dificila, este important ca opinia publica, jucatorii si toti salariatii nostri sa stie si sa aiba siguranta ca dupa cei aproape 114 ani de activitate, acum, mai mult ca oricand, suntem impreuna si suntem pregatiti sa ducem traditia Loteriei Romane mai departe, atat in ceea ce priveste jocurile pe care le organizam cat si in ceea ce priveste misiunea importanta pe care institutia noastra o are, aceea de a contribui la finantarea obiectivelor de interes public national.

Grupul de Continuitate a fost constituit, in conformitate cu instructiunea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri nr. 2588/16.03.2020, pentru a gestiona corespunzator activitatea companiei in aceasta perioada, prin analizarea si indentificarea de solutii de prima urgenta si prin elaborarea unei strategii de redresare economica a companiei, in functie de posibilele scenarii privind evolutia crizei pe care o traversam. Grupul de Continuitate este alcatuit din salariati cu calificare, experienta si expertiza in domeniul in care isi desfasoara activitatea in cadrul companiei, elemente care certifica solutiile pe care acestia le propun.

Masurile speciale ale Grupului de Continuitate au fost agreate de Sindicatul National Loteria Romana (SNLR), sindicat reprezentativ. Acestea au avut in vedere atat reglementarile legale in vigoare precum si prevederile Contractului Colectiv de Munca, intocmai cum se arata in Legea dialogului social nr 62/2011 la art.133 alin(1) lit. a) „clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează: pentru toţi angajaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel”. Potrivit Contractului Colectiv de Munca in vigoare, in cazul salariatilor Loteriei Romane, "pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului, salariații beneficiază de 75% din salariul de bază corespunzător locului de munca ocupat". Prevederea este aplicabila tuturor salariatilor, indiferent de data angajarii si indiferent daca sunt sau nu inscrisi intr-o organizatie sindicala si trebuie pusa in aplicare cu buna-credinta, fara nicio discriminare, cu respectarea tratamentului egal fata de toti salariatii.

Consiliul de Administrație a aprobat, la propunerea Grupului de Continuitate, masuri exceptionale care vin in sprijinul tuturor salariatilor companiei, si in egala masura, in sprijinul continuitatii activitatii Loteriei Romane, una dintre cele mai importante institutii romanesti care se bucura de increderea romanilor. In acest sens au fost limitate cheltuielile suportate de companie pe durata suspendării activitatilor de jocuri de noroc, avand in vedere ca in aceasta perioada nu se vor realiza venituri. O alta decizie se refera la mentinerea activitatilor esentiale/de stricta necesitate ale companiei cu un numar redus de salariati, cu mentiunea ca lista nominala a acestora a fost aprobata, de asemenea, de catre Consiliul de Administratie.

In concluzie, toate masurile de urgenta au fost luate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si au avut in vedere ca angajatii companiei sa fie cat mai putin afectati pe perioada suspendarii activitatii de consecintele sociale si economice ale epidemiei de COVID-19.

Am facut cunoscut de curand faptul ca Loteria Romana colaboreaza cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei pentru implementarea, in cel mai scurt timp posibil, etapizat, a jocurilor loto online. Acest proiect important pentru redresarea companiei, reprezinta o garantie in plus pentru fiecare salariat al Loteriei Romane ca impreuna cu jucatorii nostri vom duce traditia mai departe, in beneficiul intregii societati romanesti. Este un argument puternic si suficient care ne indreptateste ca in aceasta perioada sa fim preocupati exclusiv sa gasim cele mai bune solutii pentru Loteria Romana si pentru fiecare salariat in parte."

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.