Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul din Libia. Partile implicate au semnat un acord de pace

pace

Părţile implicate în conflictul din Libia au parafat sâmbătă seară la Skhirat, în Maroc, acordul 'de pace şi de reconciliere' propus de ONU, în pofida absenţei reprezentanţilor parlamentului de la Tripoli, relatează AFP.

"Este doar un pas, dar unul cu adevărat important în drumul spre pace", a declarat emisarul ONU pentru Libia, Bernardino Léon, la ceremonia de parafare a acordului, care a avut loc în prezenţa unor reprezentanţi ai parlamentului de la Tobruk, ai municipalităţilor şi ai partidelor politice, precum şi a unor membri ai societăţii civile libiene.

"Aceste acorduri trasează principiile privind instituţiile şi mecanismele de luare a deciziilor pentru a finaliza tranziţia şi până la adoptarea unei noi constituţii", a adăugat el.

Reprezentanţii parlamentului de la Tripoli au fost marii absenţi ai reuniunii. Marţi, ei a respins al patrulea draft al propunerii de acord care prevedea formarea unui guvern de uniune naţională şi organizarea de noi alegeri.

"Au fost înregistrate progrese, dar mai rămân lucruri cruciale de făcut", a recunoscut reprezentantul ONU, făcând referire la absenţa delegaţiei de la Tripoli. Însă Bernardino Léon a precizat că 'uşa este deschisă' pentru 'cei care nu au fost prezenţi' şi a explicat că punctele de dispută care încă persistă al putea fi discutate după încheierea Ramadanului.

Aflată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia are două parlamente - şi două guverne - care îşi dispută puterea, unul cu sediul la Tripoli şi celălalt la Tobruk (est), acesta din urmă fiind singurul recunoscut de către comunitatea internaţională.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.