DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan se mută în sala de judecată. Armenii și-au reclamat vecinii la Curtea Internațională de Justiție

Artem Mikryukov/Reuters
proteste Armenia

Armenia a introdus joi un recurs împotriva Azerbaidjanului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), principalul organ judiciar al ONU, pentru discriminare rasială, inclusiv în timpul conflictului care a avut loc recent, informează AFP.

Erevanul susţine că "de zeci de ani Azerbaidjanul îi supune pe armeni discriminării rasiale" şi că "drept urmare a acestei politici statale de ură împotriva armenilor, aceştia sunt victime ale discriminării pe scară largă, masacrelor, torturii şi altor abuzuri", conform informării date publicităţii de CIJ.

Armenia susţine că "aceste practici au fost din nou expuse în septembrie 2020, după agresiunea Azerbaidjanului" şi că "în timpul acestui conflict armat, Azerbaidjanul a comis încălcări grave ale CERD" (Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială).

"Chiar şi după încheierea ostilităţilor" în urma încetării focului pe 10 noiembrie 2020, Armenia susţine că "Azerbaidjanul a continuat să ucidă, să tortureze şi să-i maltrateze pe prizonierii de război, ostaticii şi alţi deţinuţi armeni", potrivit textului CIJ.

Deoarece consideră că toate eforturile făcute cu bună-credinţă pentru a pune capăt încălcărilor CERD de către Azerbaidjan au eşuat, Erevanul solicită Curţii "să tragă la răspundere Azerbaidjanului pentru încălcările CERD pentru a preveni orice prejudiciu viitor şi pentru a repara daunele deja provocate".

Armenia şi Azerbaidjan au purtat un război scurt în toamna anului 2020 pentru enclava Nagorno-Karabah, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 6.000 de persoane.

Conflictul din toamna anului trecut s-a încheiat cu înfrângerea Armeniei, forţată să cedeze mai multe regiuni.

În pofida acordului de încetare a focului şi a desfăşurării forţelor ruse de menţinere a păcii, tensiunea dintre cele două foste republici sovietice rămân la un nivel înalt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.