Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFLICTUL dintre Franța și Turcia DEGENEREAZĂ: Parisul boicotează Campionatele Europene de Gimnastică din Turcia

mediafax.ro
macron erdogan

Echipa de gimnastică artistică a Franţei a indicat vineri că renunţă să participe la Campionatele Europene organizate în Turcia în luna decembrie, din cauza Covid-19 şi a "actualelor tensiuni geopolitice dintre Franţa şi Turcia", potrivit unui comunicat.

"În condiţiile în care nu suntem în măsură să garantăm pe deplin securitatea delegaţiei franceze, ni s-a părut mai responsabil să renunţăm" la competiţia programată între 9 şi 20 decembrie în oraşul Mersin, a afirmat într-un comunicat James Blateau, preşedintele Federaţiei franceze de gimnastică, scrie agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

Franţa şi Turcia se confruntă în prezent cu un episod de tensiuni diplomatice, legate mai ales de dezacordurile asupra Siriei, Libiei şi a Mediteranei orientale.

Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lunii octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut boicotarea produselor franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de ''islamofobie" pentru că a apărat dreptul difuzării unor caricaturi cu profetul Mahomed, după atentatul a cărui victimă a fost Samuel Paty, profesor de istorie-geografie, decapitat pe 16 octombrie la Conflans-Saint-Honorine de un terorist islamist.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’

Erdogan l-a acuzat pe Macron că desfăşoară o "campanie de ură" împotriva islamului şi a pus la îndoială "sănătatea mintală" a acestuia.

"Aveam evident cunoştinţă de aceste tensiuni care s-au adăugat crizei sanitare, însă aşteptam din partea ministerului de externe şi a ministerului responsabil cu sportul, elemente obiective care să ne permită să luăm o decizie definitivă", a explicat în comunicat un oficial al federaţiei, Kevinn Rabaud.

Citește și: Raed Arafat: ‘Petrecerile, aniversările și sărbătorile sunt interzise. Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice’

Această decizie a Federaţiei franceze de gimnastică va avea consecinţe în privinţa sportivilor săi în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo, reprogramate în vara lui 2021.

"Campionatele Europene erau o etapă identificată ca primul pas în pregătirea Jocurile Olimpice. Anularea lor perturbă programul de pregătire (...)", a subliniat Rabaud.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

Rusia, Elveţia, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Spania sunt printre ţările ce au anunţat de asemenea că nu vor participa de asemenea la Europenele din Turcia, din motive legate de această dată doar de criza sanitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.