Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul ruso-ucrainean: problema frontierelor transformă anexarea într-o farsă

IPN
Donbas Ucraina donetk zaporojie luhansk herson

Farsa referendumurilor rusești din regiunile de est ale Ucrainei poate fi prima dintr-o lungă serie? Posibil. În special din cauza faptului că granițele regiunilor anexate nu sunt clare și asta chiar potrivit Kremlinului însuși, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Acesta a reiterat că republicile autoproclamate Donețk și Lugansk fac parte din Rusia, conform granițelor stabilite în 2014. În regiunile Herson și Zaporojie însă, problema frontierei va fi rezolvată în cursul unei consultări ulterioare cu populația, relatează Euronews preluat de Rador.

Dubiile lui Peskov

Potrivit Interfax, la înrebările jurnaliştilor Peskov s-a făcut că plouă și nu a putut spune unde se află granițele teritoriilor ucrainene recent anexate.

''În Herson și Zaporojie vom continua să ne consultăm cu populația'' în privinţa granițelor, a spus Peskov. Întrebat dacă zonele acestor regiuni aflate sub controlul Kievului sunt considerate rusești de către Kremlin, purtătorul de cuvânt a răspuns: ''În acest moment nu mai am nimic de adăugat''. Când a fost întrebat cum va fi consultată populația cu privire la granițe, Peskov a spus că nu poate răspunde, dar că totul va depinde de voința locuitorilor din acele teritorii. Nici măcar legea privind anexarea noilor teritorii care va fi semnată de președintele rus Vladimir Putin nu va clarifica granițele. Peskov crede că ''formularea va rămâne aceeași''.

Certitudinile analiștilor

În așteptarea unor clarificări ulterioare, problema care persistă, după cum a relatat Today, este următoarea: forțele ucrainene controlează în continuare mari părți din Donețk și Zaporojie și unele zone din regiunile Lugansk și Herson, o realitate militară care este puțin probabil să se schimbe în următoarele luni. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), ''Foarte probabil, Putin a grăbit anexarea acestor teritorii, chiar înainte de a lua decizii administrative de bază privind frontierele și guvernarea. Prin urmare, oficialii ruși nu au stabilit politici sau condiții clare pentru o administrare corectă. Organizarea guvernării acestor patru regiuni anexate cu forța ar reprezenta o provocare birocratică pentru orice stat, după ce forțele ruse au ucis, arestat sau înlăturat sistematic oficiali ucraineni care conduceau anterior administrațiile regionale. Incompetența birocratică demonstrată de încercarea de mobilizare parțială a bărbaților ruși de către Kremlin sugerează că birocrații ruși se vor lupta în mod similar pentru a stabili structuri guvernamentale asupra unei populații rezistente și reticente din zona de război, unde se afla teritoriul ucrainean ocupat de Rusia''.

Paradoxul constă în faptul că Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni anexate.

Pierderea orasului Lyman, din regiunea Donețk, un loc de mare importanță strategică, este ultima palmă dată Rusiei. Forțele de la Kiev își continuă acțiunea în Donbass și în regiunea Herson și Harkov. Potrivit unor analiști militari, Moscova ar fi pierdut în doar 72 de ore 9% din teritoriile anexate vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.