Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congo și Rwanda, aproape de război: ciocniri violente la graniță; cel puțin un soldat mort

REUTERS
monolit Republica Democrată Congo

Oficialii din capitala Republicii Congo, Kinshasa, afirmă că nu va accepta participarea trupelor din Rwanda la nicio forță regională de luptă împotriva rebelilor din grupul M23, informează AlJazeera.

Republica Democrată Congo (RDC) a salutat propunerea Kenyei de a desfășura o forță regională pentru a lupta împotriva grupului rebel M23 în estul țării, dar a declarat că nu va accepta participarea vecinilor din Rwanda.

Șefii militari din șapte țări din Africa de Est au avut o întâlnire duminică la Nairobi, unde au discutat despre tensiunile în creștere dintre cei doi vecini.

Aceasta este cea mai recentă escaladare a disputei dintre cele două națiuni, care au o istorie de decenii de relații tensionate și care au cunoscut recent ciocniri sporadice la granița comună.

Kinshasa acuză Kigali că îi susține pe rebeli. Rwanda neagă acuzațiile RDC potrivit cărora ar fi trimis trupe în estul RDC sau că ar susține rebelii M23, a căror conducere provine din același grup etnic Tutsi ca și președintele rwandez Paul Kagame.

Vineri, RDC și-a închis frontiera cu Rwanda după ce un soldat congolez a fost împușcat mortal în timp ce ataca gărzile de frontieră în interiorul teritoriului rwandez.

Doi ofițeri de poliție rwandezi au fost răniți când soldatul congolez a trecut granița și a deschis focul, înainte ca un ofițer de serviciu să riposteze și să-l ucidă la 25 de metri în interiorul Rwandei, a precizat armata rwandeză într-o declarație.

M23 este cea mai recentă dintr-o serie de grupuri rebele conduse de etnici tutsi care s-au ridicat împotriva forțelor RDC, susținând că apără interesele tutsi împotriva grupurilor armate de etnie hutu.

Disputa care mocnește a provocat o deteriorare a relațiilor dintre cele două state. La sfârșitul lunii mai, sute de congolezi au participat la un protest anti-Rwanda la Kinshasa.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.