Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul PSD, şansa de relansare a stângii româneşti

dragnea

S-a tot discutat în ultimele zile despre PSD şi, mai exact, despre congresul care va avea loc mâine. Atenţia publicului s-a îndreptat, în mod previzibil, spre înţelegerea mişcărilor de putere care au loc în partid.

Au existat speculaţii prin care s-a spus că Liviu Dragnea ar pregăti o surpriză de proporţii baronilor locali şi s-a discutat despre cine şi în ce fel va ocupa funcţiile libere de la vârful partidului (cea de preşedinte de partid nu mai poate fi ocupată pentru că Dragnea s-a ocupat de ea, strângând vreo 400.000 de voturi în acest sens). Dar, ca de fiecare dată, miza centrală a discuţiei a fost cumva ratată de presă. Pentru mine, întrebarea care se pune este dacă PSD va fi sau nu un partid care începe să se ghideze după valori?

Spun asta pentru că partidele din România par să se afle într-o derivă ideologică. PNL nu poate decide dacă este urmaşul lui Brătianu sau urmaşul lui Stolojan, ALDE se recomandă ca fiind „adevăratul” partid liberal în schema politică românească, deşi reperul ideologic al discursului lui Tăriceanu nu aduce a liberalism, nici pe departe.

PMP nu există. Există doar Traian Băsescu. Iar el nu întrupează o idologie ci un set foarte restrâns de interese personale. Sigur, fostul preşedinte se va folosi intens de argumente naţionalist-populiste pentru a recupera electoratul radical din România, dar nu o ia în serios, ca o ideologie, ci ca un instrument electoral de conjunctură.

UNPR vorbeşte despre interesul naţional ca şi cum ar fi pâine caldă, integrând în sintagmă orice acţiune pe care Gabriel Oprea o vede de bun augur, fără a ne explica şi nouă care este, până la urmă, setul său de convingeri politice. UDMR  nu se oboseşte defel. Tace liniştit şi aşteaptă momentul în care poate spune secuilor că autonomia este de aur pentru a câştiga, din nou, o serie de voturi, în scopul intrării la guvernare. Alături de oricine. Oricând!

PSD nu stă mai bine. Victor Ponta a reuşit, cu multă eficienţă, să se lase sedus de actul guvernării şi să uite că, undeva acolo, este şi membru de partid. Sau mai bine-zis, la rădăcină este membru de partid, pentru că legitimitatea sa politică vine din Parlament, unde a ajuns ca urmare a candidaturii de partea PSD.

Ce diferenţiază PSD de celelalte partide este însă faptul că, duminică, PSD are un congres important. Şi privind mai departe de confirmarea lui Liviu Dragnea în funcţia de lider, mă aştept ca noul şef PSD să clarifice poziţiile doctrinare ale partidului. Pentru că România are nevoie de un partid care să spargă monotonia şi să asume o serie de poziţii politice, ţinând cont de valorile care stau la baza  social-democraţiei.

Liviu Dragnea a fost criticat pentru foarte multe lucruri. Şi nu va avea un mandat uşor la PSD. Sunt multe motive pentru care toată lumea se aşteaptă la asta. Dar, dacă ar propune reevaluarea idologiei PSD şi reaşezarea partidului, nu pe argumente politice demagogice, nu pe strategii catch-all, ci pe valori, poate ar reuşi să atragă de partea sa acei oameni tineri care mai au încă o serie de convingeri de stânga. Şi poate ar obliga şi alte partide să fie constante în asumarea unor valori proprii.

Deşi congresul PSD este mult subestimat ca fiind un eveniment intern izolat, fără prea mare impact la nivel naţional, Liviu Dragnea are totuşi şansa de a aşeza partidul pe o direcţie de stânga.

O direcţie de stânga adaptată la prezent, la doctrina europeană, o direcţie de stânga care să nu se mai bazeze pe carisma lui Ion Iliescu ci pe abilitatea unor oameni de a întrupa şi de a se lupta pentru o serie de valori. Asta ar fi mare lucru pentru partid. Ar fi şi mai mare lucru pentru România. Duminică poate fi un nou început. Doar să vrea şi Dragnea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.