Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul românilor de pretutindeni - pe 24 şi 25 iunie. CONDITII de participare

romania

Congresul românilor de pretutindeni se va desfăşura pe 24 şi 25 iunie, va avea un buget de 300.000 de euro alocat de Camera Deputaţilor, iar românii din diaspora care doresc să participe ca delegaţi trebuie să depună până în data de 12 mai câte o listă de 500 de semnături, a anunţat joi deputatul Aurelian Mihai.

Vezi și: Noi dezvăluiri despre Patriarhul Daniel: Combinaţii de sute de milioane / DOCUMENT

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că organizarea acestui congres reprezintă o premieră deoarece, până în momentul de faţă, din 2007 de când a fost adoptată Legea 299 în Parlament, nu a avut loc niciodată un congres al românilor de pretutindeni. 

"Rolul acestui congres este ca, în urma desfăşurării activităţilor sale, să aleagă prin prezenţa delegaţilor din diaspora un Consiliu al românilor din diaspora, care, în colaborare cu Guvernul şi cu Parlamentul României, va avea anumite atribuţii", a afirmat Aurelian Mihai. 

Potrivit acestuia, cei care doresc să devină delegaţi la congres trebuie să adune până la data de 12 mai un număr de 500 de semnături pe care trebuie să le depună la un secretariat tehnic din care fac parte şi parlamentari din comisiile pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. 

"Ieri (miercuri - n.r.) am stabilit câteva criterii pentru a începe procedura de depunere a semnăturilor pentru cei care doresc să devină delegaţi. (...) Există o notă de la sfârşitul anului trecut, din noiembrie, prin care s-a stabilit că numărul maxim să fie de 300 de delegaţi. Din punctul nostru de vedere nu avem cum să estimam câte persoane vor participa la acest congres. Noi va trebui să facem tot posibilul să ne încadrăm în bugetul pe care Camera Deputaţilor îl are la dispoziţie", a adăugat Aurelian Mihai. 

El a evidenţiat că această perioadă "nu e deloc comodă din punct de vedere al calendarului". "De aceea, în şedinţa de ieri a Secretariatului tehnic am convenit să transmitem celor două comisii parlamentare pentru românii de pretutindeni, de la Cameră şi Senat, ca pentru marţi să avem o şedinţă reunită pentru a lua în calcul prelungirea termenelor cu încă două săptămâni", a mai spus Aurelian Mihai. 

Deputatul PSD Ovidiu Iane a menţionat că membrii Consiliului ce va fi ales la congres "vor avea logistica asigurată ca să lucreze pe lângă Guvernul României, ca să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei pentru sprijinul românilor din afara graniţelor ţării". 

"E o chestiune de reprezentativitate, pe lângă ceea ce fac deputaţii şi senatorii de diaspora. (...) Aceşti reprezentanţi vor aduce problemele comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării Guvernului în mod direct, nu neapărat prin MAE. E un organism care nu are rol decizional şi nici politic, e un organism reprezentativ", a explicat Iane. 

Senatorul UNPR Ion Iovescu a precizat că din bugetul de 300.000 de euro alocat organizării congresului va fi asigurată cazarea pe două zile, transportul intern, masa delegaţiilor şi acţiuni protocolare. 

Congresul este organizat de Camera Deputaţilor, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Senat, urmând să se desfăşoare la Palatul Parlamentului. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.