Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consecințele pestei porcine: Ce DECIZIE au luat autoritățile din județul Călărași

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Primarul din Jegalia și prefectul județului Călărași au decis să suspende Zilele Comunei, pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane în zonă, evenimentul fiind amânat pentru data de 1 decembrie, de Centenarul Unirii, a transmis, duminică pe Facebook, primarul Vasile Aurel, scrie Mediafax.

"Dragi cetățeni ai Comunei Jegalia, vă informez că în urma discuțiilor purtate cu prefectul județului Călărași și cu consilierii locali ai Comunei Jegalia, s-a stabilit suspendarea evenimentelor programate cu ocazia Zilelor Comunei Jegalia. Motivul principal al acestei decizii este dorința de a nu răspândi virusul pestei africane și în comuna noastră, ferită până în acest moment de această boală. S-a stabilit, de asemenea, că cea mai mare parte a activităților programate cu ocazia Zilelor Comunei, să fie reprogramate a se defășura cu ocazia Centenarului Unirii, pe data de 1 Decembrie. În speranța că toată lumea va înțelege că s-a luat această decizie pentru binele tuturor locuitorilor comunei Jegalia, vă mulțumesc", a scris primarul comunei Jeglia, Vasile Aurel, duminică pe Facebook.

Duminică, ANSVSA a anunțat că virusul pestei porcine africane a confirmat la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din județul Ilfov, iar în 15 august a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita cu județul Ialomița, preciza, joi într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVA anunța că în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.