Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consecințele practice ale Deciziei de a declara Rusia `stat sponsor al terorismului`

rusia ue

Parlamentul European a declarat Federația Rusă drept sponsor al terorismului.

Votul referitor la rezoluția care recunoaște Rusia drept țară care sponsorizează terorismul a avut loc miercuri în Parlamentul European. Rezultatul său era hotărât dinainte, deși a mirat totuși numărul europarlamentarilor care s-au opus (Rezoluţia Parlamentului European a fost adoptată cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 de abţineri).

Deși rezoluțiile Parlamentului European au caracter de recomandare, această acțiune va avea consecințe practice. Poziția deputaților europeni, exprimată în documentul oficial, va fi cel mai probabil luată în considerare de instanțele europene atunci când se vor intenta procese împotriva Rusiei. Mai mult decât atât, va crește probabilitatea confiscării activelor rusești din Europa, relatează Nezavisimaia Gazeta preluat de Rador.

Textul rezoluției a fost convenit în întregime pe data de 17 noiembrie, dezbaterile pe această temă s-au desfășurat pe 18 octombrie. În principiu însă, cele mai importante facțiuni ale Parlamentului European își exprimau și înainte disponibilitatea să adopte acest document. Încă în primăvară unii deputații europeni propuneau ca problema să fie supusă la vot. Întârzierea până la sesiunea plenară, care începe pe 21 noiembrie, a fost explicată prin faptul că s-a vrut ca adoptarea documentului în Parlamentul European să coincidă cu două evenimente. În primul rând, pe 17 noiembrie, la Haga a fost anunțat verdictul în cazul accidentului aparatului malaezian Boeing, care reprezintă un moment important în legăturile dintre Rusia și Occident. Curtea țării europene nu a declarat pur și simplu în contumacie trei cetățeni ruși vinovați de comiterea unei infracțiuni în timpul conflictului din Donbas. În verdict se spune că Rusia este responsabilă pentru acțiunile autorităților din republica populară auto-proclamată Donețk. A fost creat un precedent judiciar care poate fi luat în considerare la depunerea proceselor împotriva Federației Ruse. În al doilea rând, la 21 noiembrie, la sesiunea sa de la Madrid, Adunarea Parlamentară a NATO a declarat Rusia drept stat terorist. Rezoluția în acest sens a fost adoptată în unanimitate. Un document similar a fost adoptat anterior numai de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (documentul a fost aprobat pe 13 octombrie) și de parlamentele mai multor state membre UE - între altele de Cehia și Polonia. Parlamentul European este probabil cea mai autoritară instituție a Uniunii Europene dintre cele care au declarat Rusia drept sponsor al terorismului.

Textul rezoluției a fost dezbătut timp de patru ore și, mai mult decât atât, a devenit subiect de consultări în Comisia Europeană. Formularea-cheie a documentului afirmă că Rusia este declarată drept "stat sponsor al terorismului și un stat care folosește metode teroriste". După cum a explicat Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ilva Johansson, prin aceasta va fi eliminată astfel o importantă lacună juridică. Pentru prima dată, în UE va apărea o bază juridică pentru recunoașterea unei țări drept sponsor al terorismului. Actele normative adoptate deocamdată în Uniunea Europeană permit recunoașterea drept teroriști numai a anumitor persoane și organizații. Fiindcă veni vorba, lista neagră teroristă europeană este în multe privințe similară cu cea rusească. De exemplu, în această listă figurează Al-Qaeda și Statul Islamic, interzise în Federația Rusă.

În SUA însă există o astfel de bază juridică. În lista neagră a Departamentului de Stat există patru state pe care Washingtonul le declară drept sponsori ai terorismului - este vorba de Siria, Coreea de Nord, Iran și Cuba. Anterior lista cuprindea și Irakul, Sudanul și Libia, dar au fost excluse din listă. "Veteranul" listei negre a Departamentului de Stat este Siria, pe care SUA au declarat-o sponsor al terorismului încă în 1979. Lista Departamentului de Stat nu a fost întotdeauna completată în legătură cu acte teroriste concrete, deși a existat și așa ceva. De exemplu, Iranul a devenit "sponsor al terorismului" în 1984, la mai puțin de un an după ce la Beirut un terorist sinucigaș, care se presupunea că avea legătură cu o grupare pro-iraniană, a aruncat în aer statele-majore ale contingentelor american și francez. Și-au pierdut viața 241 de militari americani.

A figura pe lista teroristă americană nu înseamnă doar înghețarea activelor și a fondurilor unei persoane sau organizații. Este eliminată imunitatea față de procesele penale pe care le au țările străine. În ambele camere ale Congresului american se află în prezent proiectele de lege privind adăugarea Rusiei pe lista teroristă. După cum a opinat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", Vladimir Vasiliev, cercetător științific șef la Institutul pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei, adoptarea acestor documente este considerată de partidele Republican și Democrat ca o măsură extremă, care de fapt anticipează ruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă. Nu trebuie uitat faptul că Congresul are mult mai multă putere decât Parlamentul European.

Și totuși, hotărârea deputaților europeni îi poate afecta, într-o măsură sau alta, pe colegii lor americani. În consecință, probabilitatea adoptării proiectelor de lege corespunzătoare în Statele Unite va crește.

În Uniunea Europeană însă, odată cu adoptarea rezoluției, probabilitatea unor procese împotriva Federației Ruse ca stat va crește. În același dosar al Boeing-ului malaezian, rudelor victimelor li se acordă compensații în valoare de 16 milioane de euro. Nu este exclus ca aceștia să ceară acești bani și de la statul rus. În sfârșit, în UE continuă în prezent dezbaterile cu privire la ce să se facă cu activele Băncii Centrale ruse, evaluate la 300 de miliarde de dolari. În cazul în care va fi adoptată, Rezoluția Parlamentului European va crește probabilitatea ca activele să fie nu înghețate, așa cum sunt acum, ci confiscate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.