Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii austrieci conduc în sondaje, mizând pe o politică antiimigraţie

Sebastian Kurz

Conservatorii austrieci (OeVP) au urcat pe primul loc în sondaje, după alegerea la conducerea partidului a actualului ministru de externe Sebastian Kurz (foto), cunoscut pentru poziţia sa antiimigraţie, transmite Reuters, conform agerpres.

În două sondaje publicate vineri, Partidul Libertăţii (FPOe), extrema dreapta, coboară pe locul al doilea, cu 26% din intenţiile de vot, un procent care l-ar putea totuşi transforma într-un jucător puternic şi un posibil partener de coaliţie în urma alegerilor anticipate convenite pentru luna octombrie.

 

Într-un sondaj publicat în cotidianul popular Oesterreich, conservatorii - care înainte de alegerea lui Kurz au ocupat multe luni poziţia a treia - sunt la cota 35%, urmaţi de FPOe cu 26% şi de social-democraţi cu 20%. Marja de eroare este de +/-4%.

Într-un alt sondaj, realizat de Unique, OeVP este cotat cu 33% din intenţiile de vot, iar SPOe şi FPOe cu câte 26%.

Sondajele sunt primele apărute după ce OeVP l-a ales la conducere pe Sebastian Kurz, actualul ministru de externe, care s-a declarat un opozant a ceea a numit 'cultura primitoare' faţă de migranţi în ţara vecină Germania.

Ca şef al diplomaţiei în coaliţia de guvernare, el a contribuit la coordonarea închiderii rutei balcanice de migraţie, o măsură bine-văzută de mulţi austrieci.

La scurt timp după alegerea sa duminică în fruntea conservatorilor, tânărul ministru de externe a aruncat în aer coaliţia cu Partidul Social-Democrat (SPOe), cerând alegeri anticipate.

Întrebat dacă partidul său ar prefera să ajute OeVP sau SPOe să formeze viitorul guvern, liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, a declarat, într-un interviu acordat vineri publicaţiei News, că formaţiunea sa este 'echidistantă' faţă de ambele.

 

OeVP şi SPOe, partidele care au dominat scena politica austriacă postbelică şi care formează actuala coaliţie de guvernare, au convenit săptămâna trecută asupra organizării de alegeri anticipate în luna octombrie, după ce membrii lor au schimbat acuzaţii reciproce cu privire la reforme în economie şi educaţie, o situaţie care pare să limiteze şansele formării unei viitoare coaliţii de centru.

Social-democraţii au guvernat alături de extremiştii de dreapta din 1983 până în 1987, iar în anul 2000 OeVP şi FPOe au convenit să formeze împreună executivul, avându-l ca prim-ministru pe conservatorul Wolfgang Schuessel, coaliţia lor ducând la un boicot diplomatic faţă de Austria din partea celorlalte state din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.